Camar Gading dan Pemuliharaan | Nota Burung

Nota Burung®

Burung Camar Gading dan Beruang Kutub
Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Polar Bear growls, roars, or snorts]

Beruang Kutub melambangkan landskap berais di utara jauh seperti tiada haiwan lain. Cara hidup beruang — kelangsungan hidupnya — tidak dapat dipisahkan daripada pek-ais Artik. Kurang biasa ialah burung yang luar biasa yang berkongsi dengan Beruang Kutub pautan penting ini kepada ais: Burung Camar Gading. [Ivory Gull calls]

Sama seperti Beruang Kutub dibalut bulu putih, Burung Camar Gading berbulu putih sepenuhnya, disesuaikan dengan keputihan dunia mereka. Bersayap panjang dan anggun dalam penerbangan, Burung Camar Gading membiak di pulau paling utara Artik Kanada dan tapak Artik Tinggi yang lain. [Ivory Gull calls]. Mereka menghabiskan musim sejuk berhampiran pek ais. Burung camar memakan ikan kecil dan hidupan laut lain, tetapi juga mengais bangkai, termasuk yang ditinggalkan oleh Beruang Kutub [Polar Bear snorts]. Sebagai Beruang Kutub menggunakan bahagian pilihan anjing laut [Polar Bear snorts]Ivory Gulls menunggu di tepi aksi, berniat untuk berkongsi sisa makanan [Ivory Gull calls].

Pemanasan global telah membawa perubahan yang semakin meningkat kepada dunia spesies yang bergantung kepada ais seperti Ivory Gull dan Polar Bear. Walaupun koloni pembiakan burung camar yang diketahui di Kanada dilindungi, saintis masih menganggap burung Camar Gading terancam. Burung camar putih ini, seperti beruang putih, mewakili keseluruhan ekosistem yang berisiko, kerana tahap dan ketebalan ais laut semakin berkurangan.

Terdapat banyak lagi di tapak web kami di BirdNote.org. Saya Mary McCann.

###

Sounds of the Ivory Gull disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh Stewart D. MacDonald.
Polar Bear berbunyi ihsan BJ Kirschhoffer.
Muzik tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2015 Tune In to Nature.org November 2011/2015/2021 Narator: Mary McCann

ID# SotB-IVGU-01-2011-11-29

[Here’s one link where listeners can find out what they can do to help save polar bears: http://www.worldwildlife.org/species/finder/polarbear/polarbear.html]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *