Cadangan baharu mengenai kekang berganda dan merangsang perdebatan perdebatan

 • Cadangan untuk menjadikan dua kekang dan taji sebagai pilihan pada peringkat grand prix dalam dressage antarabangsa telah mencetuskan perdebatan.

  Bulan lalu, International Dressage Riders Club (IDRC) dan International Dressage Trainers Club (IDTC) menerbitkan surat bersama kepada FEI dan Suruhanjaya Etika dan Kesejahteraan Ekuin bebas FEI yang menentang cadangan itu – menyatakan “baik kekang berganda mahupun taji mewakili kebajikan. risiko kepada kuda” dan sudah ada “kawalan yang mencukupi” untuk memastikan daripada penyalahgunaan.  Perbincangan itu timbul selepas Suruhanjaya Etika dan Kesejahteraan Ekuin – ditubuhkan pada Jun – mengadakan perundingan dan mengemukakan beberapa cadangan kepada FEI pada bulan Ogos untuk “perbincangan dalaman”, termasuk kemungkinan membuat kekang berganda pilihan dalam dressage grand prix – dan merangsang pilihan dalam semua disiplin FEI.

  IDRC dan IDTC berkata penentangan terhadap kekang berganda datang daripada “kekurangan pemahaman” mengenai bagaimana dan mengapa ia digunakan.

  “Ya, penyalahgunaan double boleh membawa kepada kekerasan dan kecederaan, ini benar dengan snaffle atau mana-mana bit lain, atau malah hackamore. Atas sebab ini terdapat sekatan pada bit mana yang boleh digunakan, contohnya panjang batang atau saiz port, “kata surat itu, sambil menambah bahawa penggunaan kekang berganda yang betul menunjukkan “kepakaran muktamad”.

  “Terdapat penelitian rapi terhadap kuda pada akhir mana-mana ujian. Sebarang tanda kecederaan mengakibatkan penyingkiran. Ini adalah insentif yang kuat untuk memastikan penunggang bijak dalam penggunaan kendalian mereka.”

  Surat itu menambah bahawa penggunaan kekang berganda yang betul – dan taji – membolehkan penunggang memberikan bantuan yang halus, dan menjadikan pilihan ini “tiada kesan positif terhadap kebajikan kuda”.

  “Walaupun mungkin menarik untuk menjadikan item ini sebagai pilihan sebagai ‘tawaran keamanan’ kepada pengkritik dengan harapan mereka akan berpuas hati, pendekatan itu tidak betul dan naif. Tetapi yang lebih penting, menyerah kepada kritikan yang tidak wajar atau jahil adalah salah secara praktikal dan beretika,” katanya.

  Sebagai tindak balas kepada surat itu, FEI memberitahu H&H ia “komited teguh” terhadap kebajikan kuda dan memastikan piawaian tadbir urus yang baik, dan adalah menjadi kewajipan FEI untuk “berfikiran terbuka” dan mencari penyelesaian yang bermakna untuk masalah yang berulang melalui dialog dan perundingan.

  Jurucakap FEI berkata cadangan Suruhanjaya Etika dan Kesejahteraan Ekuin telah dikongsi dengan jawatankuasa teknikal untuk maklum balas mereka dan laporan interim akan dibentangkan pada Perhimpunan Agung bulan depan.

  “Cadangan ini adalah sebahagian daripada proses perundingan yang berterusan. Kami mengambil perhatian tentang kebimbangan yang dinyatakan oleh IDRC dan IDTC, yang akan dibawa ke perhatian lembaga pengarah dan suruhanjaya etika dan kesejahteraan kuda.”

  Pemenang pingat dunia dan Eropah, Gareth Hughes memberitahu H&H dia memahami kedua-dua hujah dan berkata dia melatih semua kudanya dalam snaffle dan beregu.

  “Tunggangan yang bagus adalah tunggangan yang bagus sama ada anda melakukannya dalam snaffle atau double,” katanya. “Itulah yang kita harus lebih teliti; menunggang yang menghasilkan kuda dengan baik, dan cara sukan itu bergerak ke hadapan dari segi perkara yang dicari oleh para hakim di arena yang menghalang jenis tunggangan lain yang datang ke dalam sukan itu – dan mempromosikan sisi yang harmoni kepadanya. Apabila anda menunggang seperti itu, ia benar-benar tidak kira sama ada anda mempunyai snaffle atau double on.”

  Ketua eksekutif Kebajikan Kuda Dunia Roly Owers memberitahu H&H bahawa ia adalah “ingin tahu” mengapa cadangan itu harus menjadi kontroversi.

  “Pastinya cara kuda itu melakukan yang paling relevan, bukannya gigitan atau aksesori lain yang digunakan? Kekang berganda boleh menjadi alat yang berguna, tetapi ia juga alat yang berkuasa, dan nampaknya betul untuk memberi pilihan kepada penunggang,” katanya.

  “Mantra berterusan untuk sukan ini mesti mencabar status quo, termasuk mempersoalkan amalan kami. Mungkin ada yang bertanya, mengapa melakukan perubahan ini? Kami akan bertanya, kenapa tidak?”

  Anda juga mungkin berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *