Burung Terkecil di Benua

Nota Burung®

Burung Terkecil di Benua – Calliope Hummingbird

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!
[Call of Calliope Hummingbird, in Ponderosa pine forest]
Burung terkecil di benua Amerika Utara. Calliope Hummingbird panjangnya hampir tidak melebihi tiga inci dan beratnya hanya sepersepuluh auns.
[Calliope Hummingbird]
Permata kecil ini menghabiskan musim panasnya di pergunungan barat daya Kanada dan barat laut Amerika Syarikat. Ia musim sejuk di Mexico Barat.
Dari hinggapnya di atas semak elderberry, seekor burung Calliope Hummingbird jantan meninjau wilayahnya. Pertama, kita hanya melihat bahagian belakang hijau metalik dan paruh seperti jarum. Tetapi apabila ia berpusing, tekaknya menangkap matahari dan berkilauan dengan batang langsing ungu merah jambu. Calliope Hummingbird jantan terbang dalam jarak yang singkat dan melayang, untuk meminum nektar dari bunga kismis emas.
Betina telah membina sarang berdekatan di atas dahan hemlock, di antara sekumpulan kon lama. Kadangkala bentuk sarang menyerupai kon. Anda boleh melihat foto Calliope betina di sarangnya di tapak web kami.
Walaupun burung kolibri yang indah dinamakan untuk Calliope, muse puisi epik Yunani, Calliope Hummingbird adalah inspirasi tersendiri.
[Calliope Hummingbird, background of Ponderosa pine forest species]
Ketahui lebih lanjut tentang burung kolibri – dan yang mana satu yang anda mungkin menarik ke taman anda – di BirdNote.org. Saya Mary McCann.
###
Bunyi Calliope Hummingbird yang disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Makmal Ornitologi Cornell, Ithaca, New York yang dirakam oleh GF Budney. Ambien Ponderosa Pine dari Pygmy Nuthatch 119403 oleh GA Keller.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2011 Tune In to Nature.org Jun 2011/2020 Mei 2022 Narator: Mary McCann

ID#062206CAHUKPLU CAHU-01c disemak Julai 2011

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *