Burung sebagai Pendebunga | Nota Burung

Nota Burung®

Burung sebagai Pendebunga

Ditulis oleh Dennis Paulson

Ini ialah BirdNote!
[Anna’s Hummingbird calls and wing whirring]
Burung adalah sebahagian daripada web Alam Semulajadi yang kompleks, dan masing-masing sesuai dengan web ini dengan cara tersendiri. Kolibri ialah sprite berbulu yang boleh melepasi anda dengan kelajuan tinggi tetapi kemudian berhenti dengan sepeser pun. Keupayaan burung untuk melayang membolehkan ia tergantung di hadapan bunga dan menyiasat dengan paruh panjang dan lidah berbentuk tiub, menghisap nektar yang menyediakan khasiat penting.
[Anna’s hummingbird wing whirring]
Semasa memberi makan pada bunga, burung kolibri mendapat debunga di dahi dan tekaknya. Apabila ia melawat bunga lain dari spesies yang sama, ia memindahkan debunga ke bunga itu. Debunga menyuburkan telur tumbuhan untuk menghasilkan benihnya, dan pembiakan tumbuhan terjamin. Tumbuhan tidak boleh melakukan perjalanan untuk melawat satu sama lain, tetapi pendebunga boleh. Sebagai balasan, tumbuhan memberikan nektar penting itu.
[Rainbow Lorikeet calls]
Kolibri adalah pendebunga yang terkenal, tetapi mereka bukan satu-satunya. Rainbow Lorikeet yang anda dengar ini menyuap dengan lidah berus mereka pada nektar eucalyptus dan tumbuhan Australia yang lain. Lorikeet dan pemakan madu di Australia, burung matahari di Afrika, burung kolibri di Amerika: di seluruh kawasan tropika dan ke kawasan sederhana, terdapat pendebunga burung dan tumbuhan yang bergantung kepada mereka.
[Anna’s Hummingbird wing beats]
Anda akan mengetahui lebih lanjut tentang saling bergantung antara burung dan tumbuhan di tapak web kami, birdnote.org. Untuk BirdNote, saya Mary McCann.
###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggilan Rainbow Lorikeet yang dirakam oleh FW Loetscher; Panggilan Anna’s Hummingbird oleh TG Sander; pukulan sayap oleh AA Allen.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org Julai 2016/2020/2022 Narator: Mary McCann

ID#071206debungaKPLU debunga-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *