Burung pada Mac dengan Semut Tentera

Nota Burung®

Burung pada Mac dengan Semut Tentera

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[rainforest ambi]

Di Panama, beribu-ribu semut tentera dalam perarakan, mencari mangsa, adalah pemandangan yang menakutkan.

Semasa semut melalui sampah daun, mereka membangkitkan banyak belalang, lipas, kumbang, dan juga biawak yang melarikan diri dalam ketakutan. Serangga terbang mungkin melarikan diri dari infantri semut, tetapi mereka tidak dapat menandingi ancaman udara dari Ocellated Antbird ini.

[Ocellated Antbird song]

Berpaut pada batang tumbuhan nipis di atas pergaduhan, Ocellated Antbird berwajah biru menunggu serangga terbang meninggalkan tempat persembunyiannya, kemudian menyerbu untuk menangkapnya.

[Ocellated Antbird calls]

Sebanyak 29 spesies burung mempunyai ikatan yang sangat erat dengan semut sehingga mereka tidak dapat bertahan tanpa mereka. Mereka perlu mencari kolum semut tentera untuk diikuti setiap hari. Dan burung bukan satu-satunya kumpulan haiwan yang memerlukan semut. Para saintis telah menganggarkan bahawa kira-kira 300 spesies haiwan bertahan hanya dengan melekat dengan semut tentera. Daripada hama kecil yang berpaut pada semut hinggalah rama-rama yang memakan najis burung semut, ia dianggap sebagai persatuan haiwan terbesar yang terikat pada satu spesies di dunia.

[Spotted Antbird song]

Pemecahan hutan hujan adalah ancaman besar kepada semut tentera dan pengikutnya, yang memerlukan kawasan hutan yang luas untuk mencari makanan yang mencukupi. Ketahui cara anda boleh membantu menyokong usaha pemuliharaan di Panama dan seterusnya di tapak web kami, BirdNote dot org.

Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Ocellated Antbird ML 108872 direkodkan oleh L. Macaulay, Ocellated Antbird ML 28425 direkodkan oleh A. van den Berg, dan Spotted Antbird ML 200261861 direkodkan oleh J. Holmes.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Januari 2022 Narator: Ariana Remmel

ID# antbird-01-2022-01-19 antbird-01

Rujukan:
https://academic.oup.com/auk/article/138/1/ukaa078/6124268;
https://www.jstor.org/stable/2388363;
https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00040-010-0128-8.pdf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *