Burung mendahului, kata saintis yang menyeru kerjasama antarabangsa mengenai spesies pendatang

Para saintis dari British Trust for Ornithology (BTO) telah membantu mendedahkan negara Afrika dan Eropah yang dikaitkan dengan burung yang berhijrah di antara mereka setiap tahun.

Banyak spesies burung migran semakin berkurangan – pendekatan baharu ini akan membolehkan saintis dan pembuat dasar untuk menentukan di mana kerjasama diperlukan untuk melindungi mereka, penulis berpendapat dalam artikel akses terbuka dalam jurnal Conservation Biology.

Para saintis dari British Trust for Ornithology (BTO) telah membantu mendedahkan negara Afrika dan Eropah yang dikaitkan dengan burung yang berhijrah di antara mereka setiap tahun. Para saintis adalah sebahagian daripada pasukan, diketuai oleh penyelidik João Guilherme yang berpangkalan di Universiti Montpellier di Perancis, yang membandingkan kajian yang diterbitkan mengenai laluan penghijrahan yang digunakan oleh 43 spesies yang mengembara antara Afrika dan Eropah; mereka juga menetapkan negara mana yang berada di kedua-dua hujung perjalanan ini. Kajian ini menyemak semua teknologi penjejakan yang digunakan untuk mengikuti burung migran, di mana individu dilengkapi dengan peranti kecil yang memberikan lokasi mereka. Banyak spesies burung migran semakin berkurangan, sesetengahnya begitu mendadak, dan pendekatan baharu ini akan membolehkan saintis dan pembuat dasar menentukan di mana kerjasama paling diperlukan, jika kita ingin melindungi setiap spesies dalam kedua-dua habitat pembiakan dan bukan pembiakan.

Lesser Kestrel, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Kajian ini menyerlahkan keperluan spesies individu dan pautan yang mereka cipta antara negara, membolehkan ahli pemuliharaan mengekstrak maklumat penting dengan lebih mudah. Sebagai contoh, walaupun populasi Eropah bagi sesetengah spesies, seperti Walet, dibahagikan agak sama rata di banyak negara sub-Sahara di luar musim pembiakan, kebanyakan individu spesies lain tertentu, seperti Lesser Kestrel, berhijrah ke satu lokasi. Maklumat ini, menurut penulis, boleh digunakan untuk mengarahkan tindakan pemuliharaan, termasuk melindungi lokasi utama.

Ospreys dari Finland, sementara itu, didapati mengembara ke beberapa negara di seluruh Afrika, manakala majoriti Ospreys British berhijrah ke Senegal dan Gambia sahaja. Hakikat bahawa populasi yang berbeza bagi satu spesies mengambil pendekatan yang berbeza untuk migrasi mengesahkan bahawa usaha antarabangsa yang diselaraskan diperlukan untuk memulihara mereka dengan jayanya.

Pakar Ekologi Penyelidikan Kanan BTO dan pengarang kertas Dr Chris Hewson berkata: “Sehingga kini, data penjejakan yang tersedia mengenai penghijrahan burung Afro-Palearctic telah berpecah-belah, menjadikannya mencabar untuk mendapatkan gambaran keseluruhan keputusan. Dengan mengumpul data ini menjadi satu sumber, corak keseluruhan menjadi lebih jelas, membantu pemuliharaan mengenal pasti negara mana yang perlu bekerjasama untuk melindungi spesies yang terdedah, sekali gus membolehkan kami berpotensi menangani kemerosotan dengan lebih baik dan mengarahkan perbincangan dasar dengan lebih cekap.”

Beliau menambah, “Akhirnya, kertas ini adalah demonstrasi tentang apa yang boleh dicapai oleh komuniti penyelidikan antarabangsa jika kita bekerjasama untuk mengumpul dan menyusun
data yang diperlukan.”

Kajian itu juga mendedahkan bahawa destinasi migrasi telah dikenal pasti hanya untuk sebahagian kecil daripada jumlah populasi spesies yang berbeza.
Tambahan pula, kawasan tertentu, seperti Eropah Timur, kurang diwakili. Yang penting, ini bermakna banyak pautan antarabangsa sedia ada yang dicipta oleh
spesies burung migrasi yang belum dipelajari masih tidak dapat dikesan. Dengan mencadangkan spesies keutamaan dan lokasi untuk kerja masa hadapan (cth. Cuckoo di Poland), kajian ini menggalakkan komuniti saintifik yang lebih luas untuk mengisi beberapa jurang ini dan membantu mempertingkatkan nasib burung migrasi Afro-Palaearctic yang mengagumkan di planet ini.

Anda boleh membaca artikel akses terbuka penuh di sini (https://conbio.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cobi.14002).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *