Burung Kolibri Barat, Timur | Nota Burung

Nota Burung®

Kolibri Barat, Timur
Ditulis oleh Rick Wright

Ini ialah BirdNote.

Tidak lama dahulu, satu-satunya burung kolibri yang tinggal di timur Amerika Syarikat dan Kanada boleh berharap untuk melihat ialah Himmingbird kecil yang dikenali dengan Ruby-throated. [Ruby-throated hummingbird chips and wing noises]

Tetapi keadaan telah berubah. Sejak beberapa dekad yang lalu, semakin banyak spesies burung kolibri barat dan tropika telah ditemui jauh daripada apa yang dahulunya dianggap julat “biasa” mereka. Terutama pada musim sejuk, dan terutamanya pada pengumpan. [Green Violetear song]

Dari segi sejarah barat burung kolibri dari spesies Broad-billed, Calliope, dan Broad-tailed boleh muncul di dispenser air gula musim sejuk hampir di seluruh benua. Hadiah sebenar pada masa kini ialah gelandangan yang mempesonakan dari Amerika Tengah dan Selatan, masing-masing secantik eksotik seperti namanya: Green Violetear, Green-breasted Mango, Bahama Woodstar.

Mengenai mengapa letupan berwarna-warni ini berlaku sekarang, sukar untuk dihuraikan. Perubahan iklim adalah salah satu faktor yang mungkin. Begitu juga peralihan dalam laluan migrasi. Atau mungkin lebih ramai orang sedang mencari pendatang baru ini.

Walau apa pun alasannya, buka mata dan telinga anda pada musim sejuk ini. Anda mungkin berpeluang melihat pelawat yang bergemerlapan dan berkilauan yang belum pernah dilihat di kawasan anda.

Untuk BirdNote saya Mary McCann.

Rancangan hari ini dibawakan kepada anda oleh yayasan Bobolink.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Kolibri tekak ruby [105602] oleh Geoffrey A. Keller; violetear hijau [6134] oleh Walter A. Thurber.
Nikolai Rimsky-Korsakov, “Penerbangan Bumblebee” (Tsar Saltan). Arthur Fiedler dan Boston Pops, Greatest Hits. Rekod RCA 1991.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black
© 2015 Tune In to Nature.org November 2015/2021 Narator: Mary McCann

ID# burung kolibri-08-2015-11-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *