Burung Kehidupan Baharu Secara Percuma

meadowlark timur (foto oleh Chuck Tague) lwn. Chihuahuan meadowlark di Lembah San Rafael, AZ

Apabila saya menghadiri Pesta Burung Sayap Barat Daya di Arizona pada musim panas 2015, saya melihat 33 Burung Kehidupan termasuk sebuah palung yang elegan dan a burung kolibri bermahkota ungu. Tujuh tahun kemudian saya akan memperoleh Burung Kehidupan ke-34 untuk perjalanan itu tanpa melakukan apa-apa. Meadowlarks timur yang saya lihat di Santa Cruz County, Arizona akan menjadi spesies baharu. eBird akan menukarnya untuk saya bulan ini.

Bulan ini eBird akan mengemas kini taksonomi dalam pangkalan data senarai semaknya yang luas untuk menggambarkan ‘pecahan’, ‘ketulan’, penambahan spesies baharu, perubahan kepada nama saintifik, jujukan taksonomi dan banyak lagi.

Kemas Kini Taksonomi eBird penuh 2022 dijadualkan bermula pada 25 Oktober. Perubahan mungkin bermula seawal 15 Oktober. Proses itu dijangka mengambil masa sehingga seminggu termasuk langkah perantaraan. Serahkan semua senarai semak mudah alih “Tidak Dihantar” sebelum 24 Oktober.

Sila JANGAN EDIT rekod peribadi anda jika anda perasan ia berubah. Hubungi eBird jika anda mempunyai soalan.

parafrasa berita kemas kini Taksonomi 2022 eBird

Beberapa perubahan akan menjadi kecil melainkan anda ketagih dengan nama saintifik. Berikut adalah dua contoh daripada Senarai Kehidupan saya sendiri.

The burung kolibri bermahkota ungu, Leucolia violicepstelah diletakkan dalam genus “tidak tersedia” jadi bulan ini ia akan menjadi Ramosomyia biola pada senarai semak Sayap Barat Daya saya.

Kolibri bermahkota ungu, Patagonia AZ (foto dari Wikimedia Commons)

Burung hantu berbintik-bintik yang saya lihat di Costa Rica pada tahun 2017 ialah Ciccaba vargata pada masa itu, tetapi Cicaba kini diserap ke dalam Strix jadi burung hantu berbelang akan menjadi Strix ela. Di dalam Strix genus ia bergabung dengan burung hantu yang menyerupainya, burung hantu berpalang (Strix varia).

Burung hantu berbintik-bintik (foto dari Wikimedia Commons)

Perubahan terbesar bagi saya ialah perpecahan padang rumput timur yang telah lama dijangkakan. The Lilianae kumpulan akan menjadi Chihuahuan Meadowlark (Jalak lilianae). Ia kelihatan berbeza (di bahagian atas) dan mempunyai lebih banyak DNA yang sama dengan subspesies Mexico (bekas timur) yang lain berbanding dengan meadowlarks timur dan barat. Klik di sini untuk melihat rangkaian meadowlark Chihuahuan di eBird.

eBird menerangkan: “Apabila boleh, kami menukar rekod anda untuk anda untuk memadankan spesies yang dijangkakan apabila berlaku perpecahan atau ketulan—ini adalah salah satu perkhidmatan utama yang kami sediakan di eBird.”

Bagi saya ini adalah sebab utama mengapa saya menggunakan eBird. Saya boleh memasuki penampakan sekali (7 tahun yang lalu!) dan ia menjadi Burung Kehidupan dengan sendirinya.

Baca lebih lanjut mengenai perubahan di Kemas Kini Taksonomi 2022—Akan Datang!

ps Begini rupanya dalam senarai hidup saya sekarang. Tidak lama lagi ia akan berubah.

penampakan meadowlark timur dalam eBird (data daripada Kate St. John)

(gambar oleh Chuck Tague dari Wikimedia Commons)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *