Burung kakak tua Liar San Francisco

Nota Burung®

Burung kakak tua Liar San Francisco

Ditulis oleh Bunny McFadden

Ini ialah BirdNote.

[Red-masked Parakeet, ML 69543, 1:03-1:07]

Pembuat masalah. badut. Burung kakak tua yang ramai di San Francisco ini disimbah dengan warna merah maraschino dan hijau jeruk, terang dan ceria seperti rumah ikonik ‘Wanita Bercat’ di Dataran Alamo.

Burung-burung itu ialah Conure berkepala ceri [CON-yers]spesies yang berasal dari Amerika Selatan dan secara rasmi dikenali sebagai Red-topeng Parkit. Spesies yang diperkenalkan berkemungkinan berasal daripada haiwan peliharaan yang melarikan diri, beberapa kawanan liar conures kini menjadi lada di semenanjung.

Mereka menjadi subjek buku, dokumentari dan kontroversi. Sesetengah orang tidak bersetuju kerana mereka menggantikan penduduk tempatan, perbincangan berterusan di bandar sama ada anda bercakap tentang burung atau manusia.

Asal usul mereka diperdebatkan. Legenda tempatan mendakwa bahawa pemilik kedai haiwan peliharaan membakar kedainya, melepaskan barangan import eksotik. Apa yang lebih berkemungkinan ialah beberapa daripada mulut yang lantang ini menjengkelkan pemiliknya sehingga mereka… “secara tidak sengaja” meninggalkan tingkap terbuka.

[Red-masked Parakeet, ML 69543]

Walaupun sifatnya yang kasar, burung kakak tua menggembirakan ramai pelancong dan penduduk tempatan. Datang ke San Francisco dan anda mungkin mengintip burung kakak tua liar melalui kabus sambil mereka mencari makanan subur mereka yang terdiri daripada biji pain dan buah juniper.

Malangnya, Conures berkepala ceri liar jatuh sakit akibat racun tikus. Sebuah organisasi bukan untung, Mickaboo, menggunakan penyelamatan yang telah sembuh.

[Red-masked Parakeet, ML 325202311]

Dengan jangka hayat 50 tahun lebih, mereka adalah rakan sebilik jangka panjang.

Untuk BirdNote, saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Mei 2022 Narator: Ariana Remmel

ID# SFPA-02-2022-05-04 SFPA-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *