Burung di Titik Tipping

20 Oktober 2022

Lebih seminggu yang lalu, Cornell Lab of Ornithology menerbitkan 2022 Keadaan Burung di AS Berita itu membimbangkan. Penurunan populasi 90 spesies burung telah mencapai titik tolak ke status terancam, setelah kehilangan separuh atau lebih populasi mereka sejak 1970.

70 daripada spesies ini berada pada trajektori untuk kehilangan 50% lagi populasi mereka dalam 50 tahun akan datang jika tiada apa-apa perubahan. (Ini bermakna kehilangan separuh lagi daripada apa yang tinggal!) Tayangan slaid di atas menunjukkan sepuluh kegemaran saya yang jatuh dari tebing ke Kepupusan Besar.

daripada 20 Spesies selebihnya yang masa depannya suram, saya akan sangat merindui burung kukuk paruh hitam, burung hantu bersalji, burung belatuk berkepala merah, penangkap lalat sisi zaitun, seriawan kayu, dan burung burung berkabung, cerulean dan Kanada.

Nasib baik Cornell Lab menerangkan tindakan yang boleh kita ambil sekarang untuk mengubahnya, menggambarkan Jalan Menuju Pemulihan dengan salah satu pemulihan terhebat dalam hidup kita: burung helang peregrine. Kami membuat perubahan dalam 50 tahun yang lalu dan kami boleh melakukannya sekali lagi. klik di sini untuk mengetahui perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu burung.

Peregrine falcon memberi makan anak di Jambatan Tarentum, Mei 2021 (foto oleh Lynn Mamros)

(kredit foto dalam kapsyen. Semua foto ini digunakan dalam artikel terdahulu)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *