Burung dan Pemburu | Nota Burung

Nota Burung®

Burung dan Pemburu—Memulihara Tanah Lembap dan Unggas Air

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.
[Hen Mallard hail call]
Apabila seorang pemburu burung bertemu dengan pemburu itik di laluan melalui paya, nampaknya mereka mempunyai sedikit persamaan. Ini adalah tanggapan salah yang malang, kerana kedua-duanya sering berkongsi nilai penting: ketertarikan dengan unggas air dan komitmen untuk memulihara tanah lembap.
[Canada Goose flock calls]
Terima kasih kepada kemahuan politik dan sumbangan kewangan pemburu unggas air dan organisasi seperti Ducks Unlimited, tanah lembap semula jadi yang mungkin telah hilang telah dipelihara. Pemburu unggas air mendedikasikan berjuta-juta dolar setiap tahun untuk pemuliharaan tanah lembap. Beberapa tempat perlindungan hidupan liar yang kami hargai telah dibeli dengan dana daripada penjualan setem itik kepada pemburu dan pemuliharaan lain.
[Marsh sounds with mix of Mallard and Pintail gabbling and quacking]
Kesan keseluruhan pemburuan terhadap bilangan unggas air adalah sederhana, dan ia dikawal oleh pengurusan saintifik. Itik dan angsa kekal dalam jumlah yang besar selepas musim memburu berakhir. Kunci kepada kelimpahan berterusan mereka ialah pemuliharaan habitat. Tetapi habitat unggas air semakin berkurangan di seluruh Amerika Utara. Di sinilah kita memerlukan usaha bersama dari mereka yang semula jadi, jika kadang-kadang tidak diakui, sekutu: burung dan pemburu.
[Mallards enjoying a wetland]
Ketahui cara mendapatkan setem itik anda sendiri. Mulakan di laman web kami, BirdNote.org. Saya Michael Stein.
###
Audio burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Kawanan Angsa Kanada dirakam oleh WWH Gunn. Perempuan Mallard cuak dan lelaki berceloteh yang dirakam oleh AA Allen.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2013 Tune In to Nature.org Februari 2017/2022 Narator: Michael Stein

ID# 020107huntKPLU hunter-01b-2011-02-21

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *