Burung dan Pandemik – Ornitologi

Penutupan akibat pandemik COVID telah menjejaskan burung dalam kebanyakan cara yang baik. ini “antropause” seperti yang disebut oleh sesetengah orang, mengakibatkan trafik yang kurang di jalan raya, di atas air, dan di udara, dengan penurunan bersamaan dalam pencemaran udara dan air. Burung seperti Ruby-throated Hummingbird dan Red-tailed Hawk menjadi lebih biasa di kawasan bandar dan White-crown Sparrows mengurangkan kelantangan lagu mereka yang sebelum ini meningkat kerana hingar lalu lintas bandar. Dan, mungkin yang paling mengejutkan, dengan lebih banyak masa terbiar dan kurang peluang untuk mengembara, lebih ramai orang menjadi pemerhati burung, sesuatu yang boleh mereka lakukan bersendirian atau dalam kumpulan kecil berhampiran rumah.

The Makmal Ornitologi Cornell dan juga Persatuan Audubon Kebangsaan kedua-duanya melaporkan lonjakan dalam bilangan pemerhati burung dan jualan benih burung dan penyuap burung masing-masing meningkat 45% dan 50%. Wikipedia pencarian untuk beberapa spesies burung juga meningkat. Terdapat hampir 50% peningkatan dalam penampakan yang dipaparkan pada ebird pada 2020 dari 2019 dan seterusnya kajian di Kanada dan AS, penyelidik mengesan 83 spesies burung dan mendapati bahawa penglihatan mereka meningkat sebanyak 10-20% walaupun persekitaran tidak berubah.

Ramai orang melaporkan peningkatan dalam penampakan burung di sekitar rumah dan pejabat mereka, di pinggir bandar dan bandar. Bukan burung merpati, Burung Pipit Rumah dan Burung Jalak, ia ada di mana-mana di persekitaran bandar, tetapi burung yang jarang atau tidak sering dilihat di tempat yang dikuasai manusia itu. Melihat Seekor Burung Hewan Kuning di halaman rumah anda dan Seekor Burung Elang Cooper terbang di tepi tingkap pejabat anda pastinya menjadikan hari yang lebih menyeronokkan. Tetapi terdapat kelemahan kerana persekitaran bandar dan pinggir bandar menimbulkan lebih banyak ancaman dalam bentuk tingkap, kucing, air tercemar dan lampu.

Amerika Utara, oleh satu anggaran telah kehilangan tiga bilion burung dalam tempoh lima puluh tahun yang lalu. Itu berdasarkan data yang dikumpul pada 529 spesies burung sejak 1970. Itu kehilangan sekurang-kurangnya satu pertiga daripada populasi burung. “Keputusan mereka menunjukkan bahawa lebih daripada 90% kerugian boleh dikaitkan dengan hanya sedozen keluarga burung, termasuk burung pipit, burung warbler, burung hitam dan burung finch. Burung biasa dengan populasi yang semakin berkurangan termasuk Meadowlarks, Dark-eyed Juncos, Horned Larks dan Red-winged Blackbirds,…… Burung padang rumput telah mengalami penurunan 53% dalam bilangan mereka, dan lebih daripada satu pertiga daripada populasi burung pantai telah hilang.”

Walaupun terdapat sedikit penurunan dalam populasi unggas air sepanjang tahun lepas, aliran keseluruhan menyaksikan peningkatan. Kebanyakan seperti ini adalah kerana sokongan pemburu unggas liar dan organisasi seperti Itik Unlimited. Saya bukan seorang pemburu dan peratusan orang yang memburu semakin berkurangan setiap tahun, tetapi hakikat bahawa subset orang yang meminati burung ini, walaupun sempit, telah membuat perbezaan dalam penyelenggaraan nombor unggas air, memberitahu saya bahawa pemerhati burung boleh membuat perubahan dalam mengekalkan populasi burung yang tidak diburu. Jika pemerhati burung pemula yang mengikuti sukan itu semasa wabak itu akan tetap dengannya, akan ada lebih banyak suara dan tindakan, dan diharapkan wang, untuk menyokong apa yang sesetengah pemburu memanggil “burung dickie.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *