Burung dalam Penerbangan, Kuat tetapi Ringan

Nota Burung®

Burung dalam Penerbangan, Kuat tetapi Ringan

Ditulis oleh Dennis Paulson

Ini ialah BirdNote!

[Glaucous-winged Gull calls]

Lihatlah burung camar yang hanyut di langit. Ia seolah-olah bergerak di udara tanpa usaha. Bagaimanakah ia kekal tinggi dan terbang dengan begitu mudah?
Penyesuaian semula jadi telah memberikannya badan yang kuat lagi ringan. Dan, untuk beratnya, bulunya adalah antara struktur terkuat di dunia. Tetapi bukankah tulang burung, seperti tulang kita, berat? Mari kita lihat lebih dekat.

[Scream of a Red-tailed Hawk] Elang Ekor Merah yang mengelilingi di atas kepala mempunyai tulang berongga yang diperkuat oleh topang – ringan tetapi kuat. Tulang burung frigat, penguasa udara, beratnya kurang daripada bulu mereka! Untuk mengurangkan lagi berat badan sambil mengekalkan kekuatan penting, banyak tulang burung bercantum. Sebagai contoh, tangan dan jari burung hanya terdiri daripada enam tulang. Di samping itu, tulang rusuk burung disambungkan ke tulang lain untuk membuat kotak tegar yang menyokong sayap panjang itu, sama seperti sayap menyokong burung. Dan akhirnya, burung itu tidak akan terbang dengan baik, jika tidak kerana penyelarasan yang disediakan oleh kot bulunya yang licin.

Dengan badannya yang sangat disesuaikan untuk udara, Arctic Tern – salah satu “bintang super” penghijrahan – [Arctic Tern calls] boleh mengembara merentasi beribu-ribu batu lautan terbuka setiap tahun dalam penerbangan yang mudah.

Ketahui lebih lanjut tentang burung, apabila anda melawat BirdNote.org. Saya Mary McCann.

Adakah anda tahu bahawa anda boleh mendengar BirdNote sebagai podcast bila-bila masa anda mahu? Anda juga akan mendapat beberapa episod lanjutan yang tidak dapat kami muatkan di radio. Dapatkan lebih banyak burung dalam hidup anda. Cuma cari “BirdNote” dalam apl podcast anda.
###

Audio burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Camar bersayap glaucous yang direkodkan oleh GM Bell. Red-tailed Hawk merekodkan LJ Peyton. Arctic Tern dirakam oleh GA Keller.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
© 2013 Tune In to Nature.org September 2013 / 2017 / 2020 / 2022 Narator: Mary McCann

ID# 091206penerbanganKPLU penerbangan-04b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *