Burung Capuchin | Nota Burung

Nota Burung®

Burung Capuchin

Ditulis oleh Rick Wright

Ini ialah BirdNote.

[Insect sounds, then Capuchinbird calls]

Kedamaian hutan Guyanan yang luas tiba-tiba rosak.

[Capuchinbird calls, throughout]

Sekumpulan lembu yang gementar? Bot motor yang jauh? Deruan gergaji bertamadun? Ia adalah korus subuh Capuchinbirds jantan, salah satu ahli yang paling pelik – salah satu daripada keluarga burung yang paling pelik – di Amerika Selatan: cotingas.

Dinamakan untuk bulu kayu manis kuning kekuningan mereka, dengan ruff leher yang menonjol dan kepala botak, Capuchinbirds berkumpul di puncak pokok untuk dipamerkan setiap pagi dan petang. Lelaki yang menyanyi tunduk ke hadapan, kemudian tiba-tiba meregangkan badannya dengan panjang penuh, menaikkan selendang bulu seperti sami di sekeliling kepalanya yang telanjang berwarna biru kelabu.

Alasan paparan, atau leks, digunakan berulang kali, tahun demi tahun. Beberapa stan pokok purba mungkin telah menyaksikan tontonan itu selama berabad-abad. Bunyi yang tidak dapat disangkal, nampaknya tidak dapat ditahan, menarik Capuchinbird betina, yang saling berdesak-desakan tanpa belas kasihan dalam usaha untuk mendekati jantan yang paling cerdik. Lelaki alfa yang mempunyai teknik nyanyian terbaik akan menjadi satu-satunya untuk mengawan.

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

BirdNote memberikan anda bunyi burung setiap hari, dan anda juga boleh mendapatkan pemandangan apabila anda mengikuti kami di Instagram, di BirdNoteRadio.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Burung Capuchin [117248] oleh Curtis A. Marantz. Burung Capuchin [134651] oleh Cullen K. Hanks.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black

© 2016 Tune In to Nature.org Januari 2016/2018/2020/2022 Narator: Mary McCann

ID# HEAD-01-2016-01-04 HEAD-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *