Burung Boleh Makan Beri Beracun

Nota Burung®

Burung Boleh Makan Beri Beracun

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[Leaf rustling]

Poison ivy adalah kutukan bagi ramai peminat luar. Daun khas tumbuhan ini terdiri daripada tiga helaian. Dan bermula pada akhir musim panas, cawangannya penuh dengan buah beri keputihan yang toksik kepada manusia. Tetapi tidak kepada Burung Kucing Kelabu. Mereka akan mendarat di poison ivy dan memetik buah beri, satu demi satu.

[Gray Catbird calls, ML 250375621]

Sama seperti daunnya, beri racun ivy kaya dengan minyak yang dipanggil urushiol yang boleh menyebabkan reaksi alahan yang serius pada manusia. Tetapi burung kucing dan spesies burung lain tidak sensitif terhadap urushiol. Beri beracun ivy adalah salah satu daripada banyak buah yang membantu burung bertahan pada musim luruh dan musim sejuk apabila serangga menjadi terhad.

Buah-buahan liar lain seperti pokeberry, holly, dan menjalar Virginia beracun kepada manusia tetapi tidak kepada burung. Jadi nasihat survival lama untuk memakan buah beri yang dimakan burung ternyata agak mengelirukan.

[Red-eyed Vireo song, ML 247983971]

Walaupun anda mungkin ingin menjauhi poison ivy, anda boleh menambah baik habitat untuk burung dengan menanam semak buah asli dan menyokong berkebun mesra hidupan liar di kawasan hijau awam.
[Red-eyed Vireo song, ML 247983971]

Ketahui lebih lanjut di tapak web kami, BirdNote dot ORG. Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Grey Catbird ML 250375621 dan Red-eyed Vireo ML 247983971 dirakam oleh MD Medler.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote September 2022 Narator: Ariana Remmel

ID# buah-02-2022-09-07 buah-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *