Burung Beritahu Kami Tentang Penghijrahan

Burung sentiasa bergerak. Bagi kebanyakan spesies, penghijrahan tahunan bermakna menyeberangi seluruh benua untuk terus hidup. Untuk melindungi mereka daripada gangguan manusia, pembangunan yang tidak bijak, dan perubahan iklim kita, kita mesti tahu sebab, bagaimana, dan di mana mereka berhijrah.

Purple Martins (Progne subis) ialah pendatang jarak jauh, dengan kebanyakan musim sejuk di Lembangan Amazon selepas membiak merentasi timur AS dan Kanada. Ahli biologi di Universiti Delaware sedang menjalankan kajian untuk mengetahui lebih lanjut tentang Purple Martins. Matlamat mereka? Untuk menghubungkan ekologi pergerakan burung individu di rantau pertengahan Atlantik dengan produktiviti pembiakan mereka, penggunaan habitat mencari makan, kemandirian, fenologi migrasi dan lokasi bukan pembiakan. Kajian itu juga akan mengenal pasti lokasi dan memantau fenologi musim luruh Purple Martin bertengger di rantau pertengahan Atlantik.

Untuk membuka kunci misteri ini, pasukan ahli biologi, yang diketuai oleh Jeff Buler, PhD, Profesor Ekologi Hidupan Liar di Universiti Delaware, menangkap 169 individu awal tahun ini dan melengkapkan mereka dengan pemancar kecil yang berkomunikasi dengan rangkaian stesen pemantauan yang dipanggil Hidupan Liar Motus Sistem Penjejakan.

Penerima stesen pemantauan mengumpul data daripada mana-mana burung yang memakai pemancar yang melalui dalam beberapa batu. Data tersebut dimuat naik secara automatik ke pangkalan data di mana penyelidik boleh melihat tarikh dan masa yang tepat apabila burung yang ditag mereka bergerak melepasi sekitar stesen.

Pada masa yang sama burung sedang diikat, kakitangan Audubon memasang stesen pengesan hidupan liar Motus di Corkscrew Swamp Sanctuary pada awal tahun 2022. Kini penghijrahan sedang dijalankan, stesen itu telah mengesan pendatang burung pertamanya: Purple Martins, yang dikawal oleh pasukan Buler.

Peta yang menunjukkan laluan penerbangan Purple Martin ke Corkscrew Swamp Sanctuary sejak dilengkapi dengan nanotag di University of Delaware. Foto: Sistem Pengesanan Hidupan Liar Motus

“Sanctuary Paya Corkscrew menyediakan habitat penting untuk burung yang berhijrah, dan alat baharu ini akan menggambarkan lebih banyak hubungan antara habitat kami dan tempat pembiakan musim panas bagi banyak spesies,” kata Pengarah Pemuliharaan Marshall Olson. “Kami sangat teruja untuk menyumbang kepada usaha ini.”

Menurut Buler, tiga burung yang dikesan di stesen ini pada awal September termasuk dua ekor betina tahun dua dan seekor jantan lebih tua, berasal dari dua koloni berbeza di Delaware.

“Adalah menarik untuk melihat betapa segerak laluan mereka,” kata Buler.

Dengan memantau butiran tentang masa dan tempoh penerbangan migrasi untuk burung individu dari banyak spesies, saintis dapat memahami dengan lebih baik masa dan tempoh bermusim migrasi. Data ini juga memaklumkan pengurus tanah tentang pilihan habitat bermusim burung, membantu kakitangan kami mengetahui lebih lanjut tentang peranan Sanctuary sebagai tempat persinggahan atau laluan untuk burung migrasi sambil mengisi jurang pengetahuan merentas komuniti sains yang lebih luas.

Dan sekarang, data daripada burung yang dikesan ini muncul di Penjelajah Migrasi Burungmembenarkan saintis, pencari burung, peminat pemuliharaan dan ahli komuniti yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang burung yang hidup dan bergerak melalui kawasan kejiranan dan landskap semula jadi kami.

Burung kecil di tangan seseorang

Pelajar Sarjana Universiti Delaware, Katie Bird dengan Purple Martin yang diberi tag nano. Foto: Matt Sarver

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *