Burung belatuk Juga Mengukir Rongga Akar

Nota Burung®
Burung belatuk Juga Mengukir Rongga Akar
Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Pileated Woodpecker chiseling a nest hole]

Bunyi musim bunga yang biasa: burung belatuk bekerja keras, mengukir lubang sarang di batang pokok [woodpecker chiseling a nest hole]. Di sini betina akan bertelur dan pasangan itu akan membesarkan anak mereka. Apabila anda bernasib baik, anda boleh mendengar burung belatuk muda, seperti Burung Belatuk Timbun ini mengemis dari dalam batangnya. [Young Pileated Woodpeckers begging]

Tetapi sekarang kejatuhan itu telah tiba, kita mungkin mendengar bunyi penggalian semula – [Pileated Woodpecker excavating a roost hole]

Apa yang sedang berlaku?

Ternyata beberapa spesies burung belatuk tinggal sepanjang tahun di kawasan tempat mereka bersarang, manakala yang lain berhijrah ke selatan pada musim sejuk. Mereka yang kekal melalui bulan-bulan yang lebih sejuk – nah, selamat untuk mengatakan bahawa mereka tidak bersarang sekarang. Tidak, jengkaut musim luruh ini sedang memahat rongga bertengger, rongga yang selesa di mana mereka akan berteduh semasa malam musim luruh dan musim sejuk yang sejuk.

Banyak burung belatuk bertengger di rongga sedemikian, biasanya dengan sendirinya. Malah yang muda, apabila mereka matang, perlu mencari tempat musim sejuk mereka sendiri.

Dengan burung belatuk, apabila malam menjadi sejuk, ia adalah setiap burung untuk dirinya sendiri.

[Pileated Woodpecker chiseling a nest hole]

Untuk BirdNote, saya Mary McCann.

[Pileated Woodpecker chiseling a nest hole]

Setiap hari Jumaat, pelanggan e-mel BirdNote menikmati mesej paling berwarna-warni yang akan mereka terima sepanjang minggu, … dengan foto yang cantik, pautan ke episod akan datang dan maklumat tentang ciri khas. Daftar untuk surat berita kami minggu ini, di BirdNote.org!

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Burung belatuk bertimbun menggali rongga [119461] direkodkan oleh GA Keller; dan panggilan mengemis Burung Belatuk Timbun [63120] oleh GA Keller.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2015 Tune In to Nature.org Oktober 2013/2018/2019/2021 Narator: Mary McCann

ID# burung belatuk-09-2013-10-28burung belatuk-09

Sumber maklumat termasuk: Alexander Skutch, Birds Asleep, akhbar U. of Texas, 1989.

http://www.sialis.org/dowobio.htm;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *