Burung belatuk Downy | Nota Burung

Nota Burung®

Burung Belatuk Downy – Jauh dan Luas

Ditulis oleh Ellen Blackstone

Ini ialah BirdNote!

[Sounds of Downy Woodpecker][Sounds of Downy Woodpecker]

Pantai ke pantai, sempadan ke sempadan, hutan ke penyuap, Burung Belatuk Downy menjalankan perniagaannya di 49 negeri. Ia muncul di mana-mana terdapat pokok, kecuali Hawaii dan di padang pasir kering di Barat Daya.

Downy ialah burung belatuk terkecil di Amerika Syarikat. Ia mungkin dinamakan dengan membandingkannya dengan sepupunya yang lebih besar, Woodpecker Berbulu, yang kelihatan agak serupa. Di mana Downy mempunyai bulu lembut dan gebu, terutamanya di bahagian belakang kepalanya, bulu Hairy kelihatan kaku dan berbulu. [Sounds of Downy Woodpecker]

Kilatan merah di kepala burung belatuk membawa sedikit keceriaan kepada penyuap musim sejuk anda. Ia adalah lelaki yang mempunyai merah; yang perempuan sukan hanya bulu hitam dan putih. Dan terdapat satu lagi perbezaan: betina mencari serangga dan makanan lazat lain pada anggota badan yang besar dan batang pokok, manakala jantan bekerja lebih jauh, pada dahan yang lebih kecil.

Tetapi tambahkan kek suet pada jamuan burung musim sejuk anda, dan anda mungkin akan membawa Burung Belatuk Downy dari dekat. [Sounds of Downy Woodpecker]

Ketahui cara menyediakan jamuan untuk burung anda dan daftar untuk e-mel pratonton mingguan, semuanya di tapak web kami, birdnote.org. Saya Mary McCann.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Panggil [62757] dan kompang [62758] direkodkan oleh WWH Gunn dan [44905] WH Hershberger. Panggilan gendang [44905] oleh GA Keller. Lagu ambien disediakan oleh John Kessler Productions.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2012 Tune In to Nature.org Disember 2012/2017/2021 Narator: Mary McCann
ID#120105DOWOKPLU DOWO-02c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *