Bulatkan Mata Kail Ikan untuk Tangkapan dan Pelepasan

Mata kail bulatan layak sebagai tambahan yang bagus untuk peralatan keselamatan memancing. Kerana bentuknya yang unik, ia selamat untuk ikan, dan meningkatkan tangkapan dan pelepasan yang berjaya. Ia juga selamat untuk pemancing kerana mata kail yang tajam dipusingkan jauh ke arah betis sehingga secara mendadak mengurangkan kemungkinan pemancing mengaitkan diri sendiri atau orang lain.

Mata kail ikan bulatan telah lama wujud. Sebagai contoh, terdapat reka bentuk serupa yang dibuat oleh Orang Asli Amerika awal, yang mungkin tidak begitu mementingkan tangkapan dan pelepasan. Walau bagaimanapun, baru-baru ini ia telah meningkat dalam populariti. Tiada sebutan tentang mata kail bulatan dalam buku “Ensiklopedia Memancing” 1994, namun menjelang tahun 2000, terdapat banyak kajian mula muncul dalam jurnal perikanan dengan data menunjukkan kematian yang lebih rendah daripada mata kail standard.

Tetapi mata kail pancing bulatan tidak boleh menggantikan semua mata kail. Ia adalah terutamanya untuk memancing umpan. Caranya ialah JANGAN menyentak mata kail apabila anda merasa digigit. Biarkan ikan berjalan sedikit, kemudian baru mula goyang dan ketatkan tali. Walaupun kedengaran gila, anda mesti membiarkan cangkuk bulatan melakukan tugasnya dengan menarik umpan dari kerongkong dan perlahan-lahan berputar di dalam mulut ikan. Apabila dipancing, ikan tidak akan dapat melepaskannya seperti mata kail biasa dan lokasinya hampir sentiasa selamat dari kerongkong dan insang serta selamat di sudut mulut.

Lain kali anda memancing dengan umpan, mula-mula pastikan lesen memancing anda terkini, kemudian cuba cangkuk bulatan. Saya kadang-kadang masih sukar untuk mengekalkan refleks tetapan cangkuk saya. Tetapi dengan latihan dan kesabaran, anda juga akan kagum apabila melihat alat keselamatan memancing ini beraksi.


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *