Buku baharu menyatukan penulis dan artis untuk membantu burung terancam Britain

Into the Red menghimpunkan 70 artis dan 70 penulis untuk membantu menjamin masa depan bagi 70 burung dalam Senarai Merah UK.

Penyumbang termasuk David Gray, Isabella Tree, Mackenzie Crook, Richard Mabey, Megan McCubbin, Jim Moir (Vic Reeves) dan Dr Amir Kahn

Kini terdapat 70 spesies burung dalam Senarai Merah UK – lebih banyak berbanding sebelum ini dan hampir dua kali ganda lebih banyak berbanding 25 tahun lalu. Into the Red, yang diterbitkan hari ini oleh British Trust for Ornithology (BTO), menghimpunkan 70 artis dan 70 penulis untuk meningkatkan kesedaran tentang nasib burung ini dan mengumpul wang untuk kerja pemuliharaan yang akan membantu menjamin masa depan mereka. Buku bergambar hebat itu mengikuti kejayaan Red Sixty Seven 2019, dikeluarkan apabila Senarai Merah menampilkan tiga burung yang lebih sedikit berbanding hari ini.

Turtle Dove, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Penyumbang kepada Into the Red termasuk orang seperti David Grey (https://www.davidgray.com/), Pokok Isabella (https://www.isabellatree.com/),
Mackenzie Crook (https://www.imdb.com/name/nm0188871/), Richard Mabey (https://richardmabey.co.uk/)
,

McCubbin (https://www.meganmccubbin.com/), Jim Moir (https://www.theguardian.com/artanddesign/2022/may/12/warhol-bird-painting-vic-reeves-jim-moir-uncanny-avians) (Vic Reeves) dan Dr Amir Khan (https://twitter.com/DrAmirKhanGP?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor), serta pelbagai lagi daripada pelbagai latar belakang. Setiap satu membawa perspektif kreatif yang unik kepada spesies yang istimewa kepada mereka, membentuk ringkasan teks dan imej tentang burung yang kita berisiko kehilangan untuk selamanya.

Walaupun tidak menghairankan bahawa Curlew dan Turtle Dove, yang perjuangan mereka terkenal, kekal dalam Senarai Merah, penambahan burung yang agak biasa seperti Swift, House Martin dan Greenfinch adalah punca baharu yang membimbangkan. Senarai itu mengandungi spesies yang paling membimbangkan seperti yang dikenal pasti oleh penilaian Keprihatinan Burung Pemuliharaan, yang dihasilkan oleh perkongsian organisasi pemuliharaan dan penyelidikan setiap enam tahun. Penilaian ini menggunakan data daripada pelbagai sumber termasuk BTO dan Panel Rare Breeding Birds, yang kedua-duanya akan menerima dana yang diperoleh daripada penjualan Into the Red.

Kit Jewitt, editor Into the Red, berkata: Burung memperkayakan kehidupan kita, tetapi hampir satu pertiga daripada spesies burung UK kini berada dalam populasi bebas. Bagi 70 spesies dalam Senarai Merah UK, suara mereka bukan lagi sekadar panggilan dan kicauan burung, tetapi mesej SOS dan panggilan jelas untuk mengambil tindakan. Dan kita mesti mendengar mereka, sebelum terlambat.

Mark Eaton, Setiausaha RBBP, berkata: ‘Kami memantau populasi UK bagi kebanyakan spesies yang dipaparkan dalam Into the Red, memaklumkan tindakan penyelidikan dan pemuliharaan untuk mencegah kepupusan dan membolehkan pemulihan spesies. Dana yang diterima daripada jualan buku yang menakjubkan ini akan membolehkan kami meningkatkan pemantauan semasa spesies tersenarai Merah, menyemak semula pangkalan data kami dan menjalankan analisis baharu menggunakan data 50 tahun kami.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *