Buff-breasted Sandpiper | Nota Burung

Nota Burung®

Buff-breasted Sandpiper Sedang Bergerak

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Buff-breasted Sandpiper calls]

Apakah bunyi klik yang pelik ini? Adakah ini mesej rahsia dalam Kod Morse?

[Repeat clicking call]

Ini adalah panggilan Sandpiper berdada Buff jantan yang meminang betina di tempat pembiakan mereka jauh di utara Bulatan Artik. Dia mengangkat sayapnya, mengibarkan bahagian bawah putih keperakan mereka, sambil menyanyikan serenade kliknya.

[Continue clicking call]

Sedikit lebih kecil daripada robin, Sandpiper berdada Buff sangat kacak – keseluruhannya berwarna coklat kekuningan, dengan kesan gelap di bahagian belakang dan payudara berwarna terang yang dinamakannya. Dan ia adalah burung yang berbentuk, halus – halus, hampir. Ia akan menghabiskan sebahagian besar tahun di padang rumput di Argentina, berhijrah ke Artik pada akhir musim bunga untuk pembiakan, kemudian menuju ke selatan semula pada akhir musim panas atau awal musim gugur. Di bawah 48, September adalah masa yang sesuai untuk mencari pengembara jarak jauh ini.

Semasa penghijrahan, mereka menunjukkan keutamaan yang berbeza untuk kawasan berumput seperti padang rumput dan sawah padi. Buff-breasted Sandpiper adalah salah satu burung pantai yang paling jarang ditemui, dan mereka menghadapi ancaman daripada racun perosak dan kehilangan habitat. Pemuliharaan bersama antara AS, Kanada dan Argentina, di bawah Konvensyen Spesies Migrasi, boleh memberi manfaat besar kepada burung ini. Tetapi walaupun tindakan kecil – seperti menyokong penanam padi organik – boleh membantu menjamin masa depan spesies terancam seperti Sandpiper berdada Buff.

[Buff-breasted Sandpiper calls]

Terima kasih kerana mendengar BirdNote. Saya Mary McCann.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Paparkan panggilan Sandpiper berdada Buff yang dirakam oleh G. Vyn 131487 (kebanyakan) & 131488.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org September 2018/2021 Narator: Mary McCann

ID# SotB-BBSA-01-2011-09-21 SotB-BBSA-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *