Briar Snowfox dan Lilly Richardson memenangi kejuaraan HOYS Exmoor dan Shetland

 • Sambungan seekor kuda Shetland menaikkan bumbung apabila dia dipanggil ke hadapan untuk mengambil gelaran National Pony Society/Baileys Horse Feeds HOYS Shetland dan Exmoor poni of the year di Pameran Kuda Terbaik Tahun 2022 (HOYS).

  Kuda kuda yang dimaksudkan ialah Briar Snowfox (Foxy) berwarna kelabu milik Lucy Richardson, yang ditunggangi di sini oleh Lilly Richardson yang berusia 10 tahun.  Kanak-kanak berusia lapan tahun itu adalah oleh Briar Piccolo dari Southley Mayflower, dan dia adalah saudara tiri kepada pesaing mini prolifik Richardson, Briar Snowman.

  Semalam, Foxy dan Lilly mendapat tempat keenam dalam final tunggangan pertama M&M.

  “Rakan saya membelinya daripada penternaknya, Vivien Hampton, beberapa tahun lalu, tetapi anak-anaknya tidak berminat untuk menunggang, jadi kami mengambilnya,” kata Lucy, yang membelinya musim lalu.

  Lilly dan Foxy memperoleh pas HOYS mereka di pertunjukan musim panas North of England, tetapi mereka telah memenangi pelbagai gelaran dalam kedua-dua peringkat terbuka dan pertama semasa perkongsian mereka.

  “Kami sendiri yang melanggarnya dan dia melakukan segala-galanya; memimpin, mula-mula menunggang dan membuka, tetapi dia suka yang kedua,” kata Lucy. “Dia suka berlari dan dia berjalan dengan baik dalam kekang berganda. Di rumah dia kuda poni keluarga sejati; dia menggodam dan dia kerap melawat kedai manisan itu.”

  Lilly telah memenangi HOYS dua kali sebagai pendahulu dan sekali sebagai pesaing pertama yang ditunggangi, tetapi ini menandakan kemenangan terbuka pertamanya. Joki itu menikmati kemeriahan HOYS 2022 kerana pada awal hari dia mendapat tempat kedua dalam kuda pemburu muda M&M 122cm yang baru bekerja akhir tahun bersama Elberry Suilen.

  “Kami mempunyai pasukan yang hebat di belakang kami,” kata Lucy. “Di rumah kuda-kuda semua menggodam, melompat dan keluar di padang. Ini adalah kali pertama kami memenangi HOYS dengan kuda poni yang kami lakukan dari rumah juga, yang sentiasa menjadi impian.”

  Lilly berkata: “Ia adalah persembahan yang sukar tetapi Foxy mahir dalam perkara seperti itu. Saya terpegun. Di arena utama, kami akan benar-benar berlari.”

  Elizabeth Etchells bersama kuda jantan Exmoor Mary Rose Bryant Warrenmere Woodcock mendapat tempat kedua.

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Jangan lepaskan satu detik aksi dari HOYS pada HorseandHound.co.uk tanpa had pada jumlah yang anda boleh membaca dari serendah £1 setiap minggu dengan a Langganan laman web Horse & Hound tanpa had. Sertai sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah HOYS setebal 22 halaman penuh kami, termasuk analisis mendalam bagi semua tayangan dan lompat tunjuk, serta ulasan eksklusif, yang dijual pada hari Khamis 13 Oktober

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *