Bot Memancing Musim Sejuk Terbaik untuk Setiap Jenis Pemancing

Memancing semasa musim sejuk memberikan cabaran tambahan kepada hari di atas air. Walaupun bot nelayan musim sejuk tidak semestinya jenis bot yang mantap, terdapat ciri-ciri tertentu yang perlu dicari yang akan menjadikan pengembaraan memancing musim sejuk anda lebih selesa. Jika anda berada di pasaran untuk bot musim sejuk dan merancang untuk melakukan sedikit memancing, berikut ialah beberapa ciri dan gaya yang perlu anda pertimbangkan.

Ciri-ciri Bot Memancing Musim Sejuk

  • Draf cetek untuk pasang surut musim sejuk yang lebih rendah
  • Gunwales yang lebih tinggi untuk menghalang angin dan semburan laut
  • Kabin tertutup untuk melarikan diri dari kesejukan
  • Keperluan menangkap ikan seperti pemegang joran dan perigi hidup

Gaya Bot Memancing Musim Sejuk

Kabin Cuddy

Bot kabin cuddy mempunyai dek tertutup di atas haluan dan kabin kecil tertutup di bawahnya. Ini menyediakan perlindungan daripada unsur-unsur dan tempat untuk memanaskan badan, jika perlu. Kokpit biasanya termasuk tempat duduk penumpang dengan ruang yang cukup untuk bergerak semasa memancing.

Rumah bot

Siapa yang tidak suka bot rumah? Kategori bot musim sejuk ini boleh terdiri daripada mewah kepada praktikal dan boleh membuat lebih lama di atas air. Rumah bot biasanya tertutup sepenuhnya dengan geladak di atas bumbung, kawasan anjung dan beberapa kemudahan moden. Ini bagus untuk keluarga, namun kadangkala lebih sukar untuk treler dan disimpan.

Merayau

Berjalan-jalan adalah pilihan terbaik untuk bot nelayan keluarga yang popular di banyak kawasan pantai. Reka bentuk serba boleh menjadikannya hebat untuk pelayaran, tetapi ia juga dilengkapi dengan pemegang joran dan tempat tinggal untuk memancing. Mereka mempunyai kabin kecil, serupa dengan kabin cuddy, dan langkah-langkah untuk berjalan mengelilingi seluruh bot merentasi dek hadapan yang sesuai untuk melawan ikan.

Bot Memancing

Sportfishers ialah bot berkuasa tinggi yang direka untuk memancing dan pelayaran luar pesisir dan sangat popular dengan pemancing air masin. Bot musim sejuk ini dilengkapi untuk memancing dengan kokpit yang besar, banyak pemegang joran, livewell dan kadangkala kerusi tempur untuk melawan ikan besar. Biasanya terdapat kabin di bawah geladak dengan kemudahan. Sportfishers adalah titik harga yang jauh lebih tinggi daripada kebanyakan bot rekreasi, tetapi merupakan pilihan utama untuk pemancing luar pesisir yang serius.

Sebaik sahaja anda telah membeli bot, anda perlu mendaftarkan bot anda dengan negeri, sama seperti kereta anda. Sekarang mula merancang perjalanan memancing musim sejuk anda! Semak lima destinasi berperahu terbaik di AS untuk percutian musim sejuk anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *