Bot mana yang lebih baik untuk memancing?

Selama bertahun-tahun saya dan isteri saya mempunyai empat sampan, dua aluminium dan dua plastik. Hari ini kita tiada. Menjual semuanya, termasuk 12 kaki mewah dengan pelana tengah yang sesuai untuk dayung solo (jika anda melutut). Kini kami mempunyai kumpulan kecil kayak, sekurang-kurangnya tiga daripadanya telah disediakan, dan digunakan secara kerap, untuk memancing solo duduk. Jadi itu sepatutnya memberitahu anda di mana saya berdiri pada perdebatan kanu vs kayak untuk memancing.

Kami menjual kanu kami lebih sedekad yang lalu, kerana kami telah melakukan semua kayuh keluar dari kayak, dan kanu itu telah lama terbiar, diseret keluar hanya sebagai penyangga dalam penggambaran foto atau rancangan televisyen. Apabila kami pergi mendayung dan soalan harus-kami-berkanu-vs-kayak muncul, ia sentiasa diputuskan memihak kepada yang kedua.

Kami melakukan kedua-dua jelajah am serta memancing kayak dari kayak rekreasi (berbanding dengan model air putih). Dalam lebih daripada dua dekad pemilikan kayak, saya tidak pernah merasakan kebimbangan kestabilan, yang merupakan sesuatu yang tidak boleh saya katakan tentang pengalaman saya dalam kanu, yang kebanyakannya mempunyai tempat duduk yang lebih tinggi yang memberikan pandangan yang lebih baik sedikit (ke dalam air) tetapi lebih kepada rasa mabuk.

Pertimbangan memancing yang sangat penting dalam perbincangan kanu vs kayak ialah cara ia menangani angin. Saya meluangkan masa yang cukup di dalam sampan pada hari-hari berangin untuk membenci bagaimana bot bergunwal tinggi ini menangkap angin dan mudah berpusing dan diletakkan semula semasa saya melakukan casting.

Banyak kejayaan menangkap ikan, terutamanya di air tawar dan sekitar pantai serta struktur atau penutup, ada kaitan dengan kedudukan. Jika anda berada di luar kedudukan, anda sering membuang masa anda. Sifat rendah-ke-air dan duduk-di-tengah-kayak menjadikan mereka kurang terdedah kepada masalah kedudukan. Itulah perbezaan besar antara kayak dan memancing sampan.

Kayak selalunya boleh dipertaruhkan dengan mudah jika terdapat banyak angin, dan pelbagai kayak berkuasa penjaja telah timbul untuk menangani isu masuk dan kekal dalam kedudukan semasa memancing secara solo dari kayak. Untuk keseronokan mendayung umum, kayak dengan kemudi membolehkan pemanduan yang lebih baik dan dengan itu menjejak semasa mendayung solo, apatah lagi kemudi membantu anda mencapai tempat yang anda tuju dengan lebih pantas sebagai pengayuh/pemancing solo. Di samping itu, saya harus ambil perhatian bahawa dua orang boleh mendayung dengan cekap sama ada sampan atau kayak bersama-sama, dan dalam kedua-duanya, pengayuh buritan boleh memegang kedudukan dengan agak baik semasa pengayuh haluan memancing. Tetapi kebanyakan pemancing lebih suka kebebasan dan serba boleh kayak solo.

Tiada satu pun daripada ini untuk mengatakan bahawa kanu juga tidak berkembang. Sesetengah kini mempunyai tempat duduk “gaya kayak”, contohnya. Dan banyak lagi sedang dibina khusus untuk kegunaan solo dan memancing. Namun, untuk memancing, saya berada di kem kayak apabila soalan adalah kanu vs kayak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *