Bolehkah Kuda Melihat Dalam Gelap?

Adalah dipercayai bahawa kuda dan haiwan lain melihat sesuatu sama seperti manusia.

Kita tidak boleh tahu bagaimana kuda melihat persekitaran mereka kerana masih tiada cara untuk melihat segala-galanya dengan mata kuda.

Tetapi kita boleh tahu bahawa struktur dan kedudukan mata mereka berbeza dengan kita. Ini menjadikan kuda mempunyai pengalaman yang berbeza dalam menentukan jarak, warna, dan kecerahan berbanding manusia.

Bolehkah Kuda Melihat Dalam Gelap?

Dan kadangkala, anda mungkin tertanya-tanya tentang keupayaan penglihatan kuda. Salah satu soalan yang paling biasa di sini ialah: “Bolehkah kuda melihat dalam gelap?”

Entah bagaimana, jawapannya ya.

Keupayaan penglihatan kuda

Jika anda memiliki kuda, anda dapat melihat bahawa mata mereka terletak pada kedua-dua belah kepala mereka yang memberikan mereka pandangan yang lebih luas tentang persekitaran mereka.

Mata kuda adalah sensitif kepada cahaya yang lemaht, supaya mereka boleh melihat dengan lebih baik dalam gelap berbanding manusia.

Walau bagaimanapun, mereka nampaknya tidak dapat menyesuaikan diri dengan kegelapan dengan cepat. Ia mengambil masa lebih lama untuk mereka menyesuaikan diri dengan perubahan aras cahaya. Kuda memerlukan kira-kira 10 hingga 15 minit untuk membiasakan diri dengan persekitaran bercahaya yang berbeza. Itulah yang tidak dapat mereka lakukan sebaik manusia.

Ini menjelaskan mengapa sesetengah kuda takut atau cemas apabila dibawa dari kawasan bercahaya ke kawasan yang lebih gelap. Untuk mengelakkan kebimbangan mereka, apabila anda akan menukar daripada kawasan yang agak gelap kepada kawasan bercahaya (atau sebaliknya), pastikan kuda anda mempunyai masa yang mencukupi untuk membiasakan diri dengan pencahayaan baharu.

Sesetengah penunggang berasa berbahaya apabila menunggang kuda dalam gelap. Walau bagaimanapun, beberapa kuda tunggangan mampu berunding dengan jalan yang sempit dan kawasan berhutan selepas senja.

Menunggang kuda pada suatu malam

Jangan risau jika anda menunggang kuda pada waktu malam

Menunggang kuda pada suatu malam diterangi oleh separa bulan atau oleh banyak bintang adalah selamat kerana kuda biasa boleh melihat serta melihat pada siang hari penuh.

Hutan tebal juga bukan tempat yang sesuai untuk menunggang kerana kegelapan yang melampau, tetapi kuda anda boleh mengemudi dengan cukup baik di wilayah yang dikenalinya apabila anda membenarkan dia mengikut laluannya sendiri.

Jadi, selepas semua, bolehkah seekor kuda melihat dalam gelap?

Sama seperti manusia, kuda memerlukan sumber cahaya untuk menentukan objek. Oleh itu, mereka boleh melihat cukup untuk meragut jika terdapat kemungkinan sumber cahaya di sekeliling mereka.

Perkara istimewa yang membolehkan kuda melihat lebih baik daripada manusia pada waktu malam ialah kepekaan mereka terhadap cahaya, terutamanya cahaya rendah. Kelemahan sensitiviti ini ialah ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk kuda menyesuaikan diri dengan tahap cahaya yang berbeza.

Kuda boleh melihat dalam gelap atau tidak bergantung pada beberapa faktor.

Jika soalannya ialah “bolehkah kuda melihat pada waktu malam?” maka jawapannya adalah ya kerana kita masih mempunyai cahaya semula jadi pada waktu malam. Kuda hanya tidak dapat melihat jika kita menghapuskan semua sumber cahaya yang mungkin.

Baca lebih lanjut:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *