Bolehkah Kuda Makan Saderi? Fakta Yang Anda Perlu Tahu Apa Yang Pemilik Kuda Perlu Tahu!

Kita semua tahu bahawa makanan kegemaran untuk kuda tidak lebih baik daripada rumput. Selain itu, mereka juga diberi sayur-sayuran dan buah-buahan supaya lebih berkhasiat. Sayuran biasa yang kuda suka makan seperti epal, pear, dan lobak merah. Namun, saya begitu terkejut apabila melihat kuda makan saderi. Apa? Bolehkah kuda makan saderi walaupun baunya mungkin pelik bagi mereka? Saya tidak begitu pasti mengenainya sehingga saya memutuskan untuk mengetahui jawapannya…..

Bolehkah Kuda Makan Saderi?

Sumber: lovebackyard.com

Ya, anda sepatutnya.

Saderi mempunyai pakej lengkap nutrisi untuk kuda anda.

Pertama sekali, disebabkan perut mereka yang kecil berbanding saiznya, mereka mungkin akan mengalami masalah perut dengan kerap. Saderi yang mengandungi banyak serat boleh membantu memperbaiki sistem penghadamannya dan membersihkannya. Ia juga merupakan sumber yang bagus untuk digunakan dan bukannya gula-gula atau pudina.

Para saintis telah menemui jumlah yang tinggi vitamin dan galian dalam saderi. Vitamin A wujud dalam bentuk Retinol membantu melicinkan kulit dan mencerahkan penglihatannya. Vitamin A – Beta Karotena mempunyai antioksidan yang kuat untuk menghalang “radikal bebas” yang merosakkan sel-sel dalam badan kuda.

selain itu, folat, atau B9 membantu perkembangan sel darah merah dan putih serta membantu memecahkan karbohidrat untuk membebaskan tenaga. Makan saderi boleh membekalkan sumber yang hebat vitamin C yang menyokong untuk membaiki tisu yang rosak dan menjana kolagen. Kolagen adalah protein asas yang digunakan untuk membina kulit, tendon, dan ligamen.

Tambahan pula, fosforus diperlukan untuk pertumbuhan, penyelenggaraan, dan pembaikan gigi dan tulang kuda anda. Magnesium membantu mengekalkan fungsi saraf dan otot.

Dan anda mungkin suka ini, saderi mengandungi kuantiti air yang banyakyang memastikan kuda anda terhidrat dengan baik.

Sebenarnya, menambah saderi ke dalam diet kuda anda hanya menghasilkan faedah.

Bolehkah Saderi Memudaratkan Kuda Anda?

Walaupun kuda anda boleh makan saderi, ia boleh membahayakannya.

Jika saderi mempunyai parasit atau mikrob, ia boleh menyebabkan penyakit atau penyakit yang serius kepada rakan haiwan kesayangan anda. Jadi, pastikan anda memilih yang segar dan tidak mempunyai sebarang acuan atau bahagian yang busuk. Dan kemudian bersihkannya dengan betul.

Juga, ingat untuk memotong saderi menjadi kepingan kecil supaya ia tidak terperangkap di kerongkong mereka.

Mengapa Kuda Anda Enggan Makan Saderi?

Bertenang! Ia seperti beberapa kuda seperti lobak merah, tetapi ada yang tidak menyukainya. Ia bergantung kepada kuda individu. Memandangkan saderi tidak terlalu manis dan tidak berasa sangat kuat, atau kerana bau yang tersendiri, kuda anda mungkin tidak menyukainya. Ini adalah peluang yang baik untuk anda membuat sesuatu yang istimewa untuk mereka.

Saya cadangkan anda mengejutkan kuda anda dengan mencipta resipi salad untuknya. Oleh kerana saderi tidak mempunyai rasa manis, sebaiknya campurkan dengan buah-buahan lain yang berperisa manis seperti pisang, oren, anggur, dan buah tembikai. Memang patut dicuba.

Saderi adalah OK

Terdapat banyak sebab mengapa anda kuda boleh makan saderi. Walau bagaimanapun, berhati-hati apabila anda menyediakan hidangan ini. Anda boleh menjadikannya lebih lazat untuk kuda anda dengan mencampurkan makanan manis lain dengan saderi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *