Bolehkah Kuda Berenang? Baca Ini Sebelum Memasukkannya ke dalam Air!

Di sini anda mungkin mempunyai beberapa tertanya-tanya yang menarik: Pertama, adakah kuda takut air? Kedua, kuda boleh berenang?

Dan jawapannya entah bagaimana ya.

Kuda takut air

Ia adalah masalah biasa untuk semua kuda. Terdapat sebab mengapa kuda takut air. Mata kuda diletakkan pada dua sisi kepala kuda untuk membantu mereka dapat melihat persekitaran yang luas. Walau bagaimanapun, ini juga menghalang keupayaan untuk melihat butiran, jadi mereka cenderung mempunyai sedikit persepsi mendalam.

Jadi, secara semula jadi, mereka takut air kerana mereka tidak menyedari apa yang ada di bawahnya. Kedalaman berair yang tidak diketahui membuatkan mereka berasa sedikit terdedah dan meningkatkan keadaan panik mereka.

Ramai pemilik kuda sukar memandikan haiwan mereka. Kuda tidak mahu bekerjasama, menyebabkan manusia menjadi lebih basah daripada kuda. Masa mandi kuda pastinya sesi penyeksaan.

Bolehkah kuda berenang tanpa sebarang kesulitan?

ya. Tetapi bagaimana?

Pengalaman pertama kuda dengan air adalah yang paling penting kerana ia akan membentuk perasaan dan reaksi kuda terhadap air pada masa akan datang.

Sebagai contoh, apabila kuda anda mengalami pengalaman yang teruk dengan air, dia akan takut dan berasa sukar untuk berenang pada masa hadapan. Sedangkan, jika anda memberinya masa yang hebat untuk berenang, lebih mudah bagi kuda anda untuk terus berenang.

Ketakutan berair terhadap kuda boleh diselesaikan secara beransur-ansur dengan memperkenalkannya perlahan-lahan ke dalam air. Adalah lebih baik untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan air daripada membuangnya segera ke dalam sungai atau laut.

Jika anda melihat pengenalan perlahan anda kepada air dengan kuda anda tidak berkesan, anda boleh mencuba cara lain. Kaedah biasa adalah bermain dengan kuda lain di dalam air untuk meyakinkan mereka bahawa ia adalah persekitaran yang selamat dan menyeronokkan.

Juga, kerana kuda adalah jenis haiwan yang suka bergaul, ketakutan akan hilang apabila mereka melihat sesama makhluk di dalam air.

Menariknya, beberapa kuda domestik yang telah dikelilingi oleh air sejak mereka dilahirkan akan berasa benar-benar selesa untuk berenang.

Mengapa kuda perlu berenang?

Terdapat pelbagai sebab mengapa kuda perlu berenang.

Pertama, berenang kuda adalah senaman yang baik untuk kuda anda.

Semasa berenang, mereka berpeluang untuk menggerakkan badan terutama kaki secara intensif. Ini membantu menguatkan otot teras mereka. Jika anda membiarkan kuda anda berenang dengan kerap, kecergasan mereka boleh dipertingkatkan dengan ketara.

Juga, berenang kuda sering digunakan apabila kuda mengalami kecederaan baru-baru ini atau lama. Ia adalah senaman yang berfaedah untuk meningkatkan pertumbuhan otot dan menyembuhkan kecederaan serius.

Bagaimanakah kuda berenang?

Nah, cara kuda berenang agak serupa dengan cara anjing yang lebih besar lakukan.

Memandangkan kuda besar dan berat, majoriti badan mereka akan berada di bawah air pada setiap masa. Hanya kepala mereka di atas air. Ini kelihatan seperti mereka mendayung dengan kaki mereka.

Sebenarnya, seekor kuda akan menendang ke hadapan di dalam air. Nampaknya dia berlari di bawah air apabila anda melihatnya.

Peranan anda mesti sangat proaktif dalam beberapa kali pertama kerana kuda anda akan menjadi agak janggal sebelum membiasakan diri dengan apa yang dia lakukan.

Jadi, sejauh mana kuda boleh berenang?

Jika kuda tidak cergas, mereka tidak boleh berenang jauh. Jarak dan tempoh masa mereka berenang akan bergantung kepada sama ada terdapat penunggang di belakang mereka atau tidak. Biasanya, selepas 10 minit di dalam air, berenang perlu dilakukan jika anda tidak mahu mereka berlebihan.

Bolehkah kuda berenang di lautan?

kuda berenang di lautan

Ya mereka boleh. Berenang dengan kuda anda di lautan boleh menjadi menakjubkan, tetapi anda perlu berfikir dengan teliti sebelum membuat keputusan. Berikut adalah sesuatu untuk anda pertimbangkan.

  • Berapa dalam air? Adakah terdapat sebarang sudut genap atau setitik?
  • Bagaimana keadaan dasar laut? Bolehkah ia menyakiti kaki kuda anda semasa berenang?
  • Jangan berenang jika ombak cukup besar untuk membasuh kepala kuda anda.
  • Jika arusnya kuat, lebih baik kekal di darat atau hujung kaki kuda sahaja. Ini juga merupakan cara untuk menyegarkan semula.
  • Pastikan anda dan kuda anda tidak mengganggu persekitaran.
  • Hanya berenang jika tiada peraturan yang melarang kuda berenang di pantai itu.
  • Pastikan anda mengeluarkan semua peralatan yang menyekat pergerakan kepala kuda anda.

Untuk keselamatan, anda harus pergi dengan rakan atau lebih, sekiranya apa-apa berlaku. Jika anda ingin meyakinkan kuda anda untuk pergi, ia akan menjadi lebih berkesan apabila dia boleh mengikut kuda lain.

Dan, bolehkah kuda berenang dengan penunggang?

berenang kuda dengan penunggang

Menunggang kuda berenang boleh menjadi sangat berbahaya.

Pertama, sukar untuk meramalkan pergerakan kuda anda. Dia boleh melakukan sama ada pergerakan yang tidak dijangka atau pergerakan pantas. Ini menjadikan penunggang mudah terjatuh.

Kedua, jika anda jatuh dari kuda renang anda, anda mungkin akan ditendang dari kaki. Ini benar-benar berbahaya dan tiada siapa yang mahu masuk.

Akhir sekali, apabila berenang, hanya kepala kuda yang berada di atas air. Ini bermakna bahawa penunggang juga sebahagian besarnya akan tenggelam di dalam air. Jika perjalanan jauh, saya khuatir anda mungkin tidak mudah dan selesa langsung.

Tetapi jika anda benar-benar ingin menunggang kuda renang anda, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan.

  • Pastikan berat badan anda tidak mendorong kuda anda ke dalam air. Dia tidak boleh berenang dengan baik jika dia semakin berat.
  • Cuba untuk tidak menarik kendali. Jika anda perlu memegang sesuatu, anda boleh mengambil surai kuda anda untuk sokongan.
  • Sentiasa perhatikan kuda anda. Keluarkan dia dari air sementara dia masih mempunyai tahap tenaga yang baik. Anda boleh memberi ganjaran kepadanya dengan makanan ringan dan berehat dalam bentuk badan selepas selesai.

Last but not leastberenang kuda ialah aktiviti hebat yang membantu anda lebih dekat dengan kuda anda. Jika anda boleh membuat kuda anda mengatasi ketakutan mereka terhadap air, ini bermakna mereka mempercayai anda tanpa syarat. Atau, kita boleh katakan bahawa ikatan antara haiwan anda dan anda adalah indah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *