Bolehkah Bass Melihat Talian Memancing? Adakah Tali Ikan Malu? (Fakta Pantas)

ya. Bass boleh melihat tali pancing. Persoalannya, adakah penting bass boleh melihat tali pancing?

Perbincangan ini muncul agak kerap, jadi saya telah mengumpulkan panduan yang akan membantu anda membuat pilihan baris yang lebih baik untuk bass, berbanding dengan keadaan.

Selalunya, keterlihatan garisan anda (kepada ikan) tidak kritikal. Walau bagaimanapun, terdapat masa lain apabila anda ingin menggunakan mod siluman.

Semua spesies ikan melihat tali pancing secara berbeza, dan saya berpendapat bahawa keterlihatan garisan adalah pertimbangan yang lebih penting dalam keadaan air tawar tertentu.

Memandangkan bass mendiami keterlihatan garis yang segar adalah sesuatu yang anda harus pertimbangkan, sama seperti gewang, jenis mata kail atau umpan anda.

Mari kita lihat lebih dekat pada line vis, dan kesannya terhadap menangkap bass.

Bagaimana jika saya berkata bahawa mengetahui garis vis yang digunakan boleh membuat perbezaan antara menangkap bass 2 paun dan trofi PB?

Teruskan membaca!

Boleh Bass Lihat Tali Pancing

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, ya. Bass boleh melihat tali pancing. Dan mereka boleh melihatnya dengan lebih baik atau hampir tidak bergantung pada jenis talian yang anda gunakan.

Fluoro yang jelas adalah, pada umumnya, barisan terbaik untuk siluman. Fluoro berkualiti hampir tidak kelihatan kepada ikan semua spesies.

Inilah sebabnya mengapa fluoro adalah pilihan untuk pemimpin – ia sangat sukar untuk dilihat apabila tenggelam, dan sangat tahan lelasan.

Jalinan adalah sebaliknya, ia sangat kelihatan apabila tenggelam bergantung pada warna garisan.

Jadi mempunyai perambut fluoro di antara jalinan dan gewang anda memastikan anda sentiasa mempunyai unsur senyap.

Ini menimbulkan persoalan. Mengapa tidak menggunakan talian utama fluoro sepanjang masa?

Jika anda menggunakan garis vis terendah setiap kali anda memancing ikan siakap, maka anda tidak perlu risau, bukan? Ia juga penenggelam perlahan dan mempunyai rintangan lelasan yang sangat baik.

Sekiranya ia semudah itu – dan ramai yang berpendapat ia adalah begitu.

Tetapi apabila kami mengumpulkan bes, kami biasanya mempertimbangkan semua aspek prestasi baris, bukan hanya keterlihatannya kepada ikan.

Bergantung pada aplikasi/keadaan dan lokasi, fluoro mungkin bukan tali pancing yang sesuai untuk pekerjaan itu.

Ramai pemancing yang memancing di atas air akan memilih mono.

Daya apungan neutral mono dan kecenderungannya untuk tenggelam pada kadar siput sangat bagus untuk air atas, memancing tinggi di lajur air dan memancing di kawasan cetek.

Dan jika anda mempunyai mono yang jelas, anda juga mempunyai garis yang sangat sukar untuk dikesan oleh ikan.

Ramai pemancing juga akan memilih mono apabila mereka inginkan pengampunan terhadap perlembagaan mono yang panjang.

Walau bagaimanapun, memandangkan mono tidak mempunyai sensitiviti jalinan, ramai pemancing gewang akan memilih kekuatan dan kepekaan jalinan.

Malah tocang berwarna mesti dianggap jauh lebih mudah untuk dilihat oleh ikan daripada fluoro dan mono jelas.

Oleh itu, apabila kita memilih kekuatan dan sensitiviti terlebih dahulu, kita mungkin menjejaskan keupayaan kita untuk bersembunyi.

Jalinan juga mempunyai diameter kecil berbanding mono dan fluoro, memotong dedaunan, dan tenggelam, menjadikannya sesuai untuk bekerja gewang larian yang lebih dalam.

Selain itu, anda akan mempunyai peneraju fluoro di hujung perniagaan pelantar jalinan, jadi bass tidak akan melihat garis utama jalinan. Masih keliru?

Jika anda, saya faham. Kerana ia boleh mengelirukan, terutamanya jika anda ingin melakukan semua yang anda boleh untuk memaksimumkan prestasi pelantar anda.

Untuk memudahkan persamaan keterlihatan garis, kita perlu tahu sama ada dan bila bass akan menjadi malu baris.

Jadi apakah maksud malu baris dalam amalan?

Adakah Tali Pancing Bass Malu?

Ini adalah isu utama untuk ditangani. Di bawah kebanyakan keadaan, kebanyakan bass tidak malu-malu atau takut apabila mereka melihat pancing.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa situasi di mana bass akan digeruni bukan sahaja oleh tali pancing, tetapi persepsi bunyi yang tidak semulajadi, pergerakan dan pencerobohan.

Memahami masa bass mungkin malu baris adalah kunci untuk membuat pemilihan baris yang betul. Ia juga boleh bermakna perbezaan antara bass hadiah dan tiada ikan sama sekali.

Keadaan Masih Jelas

Air jernih jernih dan permukaan air yang tenang harus mendorong pendekatan senyap.

Lebih mudah bagi ikan untuk melihat pencerobohan luar biasa seperti tali pancing apabila tidak ada sedikit pun riak di permukaan.

Mereka boleh melihat melalui permukaan air, dan tali pancing anda lebih menyerlah apabila tiada pembiasan cahaya yang berselerak daripada riak atau penyamaran daripada sedimen kacau.

Dalam keadaan ini, saya mengesyorkan fluoro atau mono low-vis jelas.

Lokasi Yang Banyak Ditangkap

Anda mungkin perasan bahawa anda nampaknya hanya menangkap kelas bass yang lebih kecil, dan mungkin lebih sedikit bilangan apabila anda memancing kawasan popular.

Tangkapan dan lepaskan telah memastikan nombor bass masih baik, walaupun di kawasan yang banyak memancing. Namun, ikan menjadi lebih ‘sedar’ di lokasi tersebut.

Mereka mendekati kami…dan mendekati dengan lebih berhati-hati – lebih cenderung untuk menolak umpan kerana mereka melihat tali pancing anda yang dianggap tidak wajar.

Sebenarnya, sains mengenai perkara ini agak samar. Dan saya harus jujur, saya mempunyai hari besar di kawasan yang banyak menangkap ikan, tanpa bergantung pada sembunyi-sembunyi.

Namun, jika saya memancing di lokasi yang popular, saya selalunya akan memancing fluoro atau clear mono.

Saya akan memancing seringan yang saya boleh melainkan saya menyasarkan penutup tebal, yang akan mendorong peningkatan dalam kelas barisan.

Menyasarkan Trofi Bass

Jika saya mensasarkan trofi bass, saya akan sering memancing fluoro. Secara umumnya, bass besar menjadi besar atas sebab tertentu, dan sebahagian daripada sebab itu, anda boleh andaikan, adalah berhati-hati dan kesedaran.

Sekali lagi, mencari bukti saintifik tentang ini adalah sangat sukar.

Tetapi anda akan menemui banyak bukti anekdot daripada pemancing berpengalaman yang telah gagal memikat bass raksasa, hanya untuk berjaya apabila menggunakan tali pancing yang jelas dan memberi tumpuan kepada siluman.

Perlu diingatkan bahawa ini termasuk menggunakan tocang, tetapi dengan perambut fluoro yang lebih panjang dan sangat rendah.

Setelah berkata demikian, lalai saya akan sentiasa menjadi talian utama fluoro, kerana tenggelam perlahan, regangan rendah dan rintangan lelasan yang tinggi sesuai dengan aplikasi biasa saya.

nelayan memegang pancing dan kekili

Menyasarkan Trofi Bass di Lokasi Yang Banyak Pancing dalam Keadaan Masih Jelas

Saya fikir anda boleh meneka bahawa ini adalah apabila anda menarik keluar semua hentian, dan pergi ke garisan paling jelas dan paling tidak kelihatan yang anda boleh, dengan mengandaikan bahawa bass hampir pasti akan menjadi pemalu baris.

sekali lagi. Ini adalah pendekatan yang bijak, bukan peraturan. Bersembunyi sepenuhnya tidak menjamin apa-apa, tetapi ia adalah amalan terbaik dan harus meningkatkan peluang anda.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa saya telah menguji senario ini dengan rakan memancing saya.

Pada masa yang berbeza, kami telah memancing garisan lawan tinggi dan rendah secara serentak di lokasi yang sama menggunakan pelantar dan gewang yang sama.

Walaupun mungkin tidak kerap, tetapi pasti secara konsisten, pemancing memancing keterlihatan rendah telah muncul di atas. Kadang-kadang, ia telah menjadi perbezaan antara ikan trofi dan tiada ikan.

‘Penyelidikan’ ini hanya bersifat saintifik. Tetapi korelasi itu sangat kuat sehingga ia memaklumkan pemilihan baris saya untuk syarat khusus ini.

Adakah bass line malu? Biasanya tidak, tetapi dalam beberapa keadaan, seperti di atas, nampaknya ia boleh.

Talian Apakah yang Terbaik untuk Memancing Bass?

Mono, fluoro dan jalinan berkualiti adalah tali pancing terbaik untuk bass. Kedudukan lalai anda hendaklah sentiasa menggunakan talian yang anda paling selesa.

Untuk tuangan, gewang larian lebih dalam dalam lajur air, kekuatan dan kepekaan, amat sukar untuk melepasi jalinan hijau atau kebiruan dengan perambut fluoro vis rendah.

Ia cemerlang melalui dedaunan, cekap, teguh dan anda adalah kawan baik apabila anda mengaitkan sesuatu yang besar.

Mono adalah pemain serba boleh. Saya kekal peminat mono untuk semua jenis memancing bass, dan selalunya ia menjadi pilihan pertama saya apabila saya memancing tinggi di kawasan cetek atau memancing di atas air.

Ini adalah pilihan yang baik untuk smallmouth, kerana mono agak pemaaf pada mogok, memastikan lebih banyak serangan bertukar menjadi sambungan.

Talian utama Fluoro sesuai untuk aplikasi seperti tuangan ke dalam penutup di kawasan cetek. Sinki yang perlahan serta rintangan lelasan yang sangat baik menambah kualiti fluoro yang tersembunyi.

Untuk memancing di kawasan cetek pada hari air yang tenang dan jernih, mono adalah pilihan yang bijak.

Garis Warna Apakah Terbaik untuk Bass?

Saya mempunyai tetapan lalai untuk pancing dan pancing ikan – memang semua memancing. Ini kerana saya tidak boleh diganggu terlalu memikirkan tali pancing dan meneka.

Dengan tocang, saya suka warna kebiruan yang lebih gelap dan hijau serta kelabu. Ia menawarkan pilihan vis rendah yang munasabah tetapi tetap dapat dilihat oleh pemancing.

Dengan mono dan fluoro, saya tidak nampak sebab sama sekali untuk menggunakan warna lain selain daripada yang jelas. Dan saya masih belum yakin dengan hujah yang menentang pendirian saya.

Pengecualian saya ialah apabila pemancing perlu melihat garisan untuk memancing spot dan memancing malam. Dalam kes ini, saya akan memilih warna paling terang yang saya dapati.

Kata Akhir Mengenai Bass dan Tali Pancing

Bass boleh melihat tali pancing, tetapi hanya dalam keadaan tertentu mereka mungkin menjadi malu pancing.

Merentasi semua jenis garisan, adalah mungkin untuk memancing secara senyap-senyap dengan sedikit kompromi.

Jika anda memilih stealth sebagai tetapan lalai, anda tidak perlu risau tentang spooling semula setiap kali anda mempunyai perasaan bahawa stealth mungkin satu keperluan.

Perkongsian bermakna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *