Bolehkah Anda Menarik Bot Anda Dengan RV?

Premier Angler ialah sumber dan jenama memancing air tawar yang ditulis, disunting, disusun dan dibuat oleh peminat memancing untuk peminat memancing. Kami juga mengambil bahagian dalam program Gabungan Bass Pro Shops. Beberapa pautan pada halaman ini mungkin mengarahkan anda ke tapak web Bass Pro Shops. Jika anda membuat pembelian melalui salah satu pautan tersebut, kami mungkin menerima komisen yang kecil.

Bolehkah Anda Menarik Bot dengan RV anda?

Terdapat banyak aspek indah di luar. Salah satunya adalah hakikat bahawa terdapat peluang yang luar biasa untuk persilangan antara medan rekreasi yang berbeza. Bagi mereka yang suka mendaki, berkhemah selalunya merupakan hobi yang lancar. Bagi pekhemah, memancing dan berperahu selalunya tidak ketinggalan.

Jika anda berharap untuk membawa bot anda bersama anda pada perkhemahan anda yang seterusnya, maka, anda mungkin tertanya-tanya, “bolehkah saya menunda bot dengan RV saya?”

Jawapannya ialah yaasalkan anda melakukan kerja rumah keselamatan anda dan pastikan anda tidak melanggar mana-mana undang-undang di sepanjang jalan.

Nota: Artikel berikut adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Sila lakukan usaha yang wajar sebelum cuba mengangkut mana-mana perahu dengan kenderaan rekreasi anda (atau mana-mana lain).

Jenis-jenis Tunda RV

alex-guillaume-unsplash_RV Perkhemahan
Foto melalui Alex Guillaume/Unsplash

Anda mungkin mendengar istilah “double-tow” atau “triple-tow” semasa anda mula meneliti cara mengangkut bot anda.

Tarik dua kali hanya merujuk kepada RV yang menarik bot atau mana-mana aksesori lain, tetapi ia hanya menarik satu perkara di belakang RV.

Tunda tiga kali ganda, maka, bermakna RV mungkin sedang menarik kereta dan bot. Ia juga boleh merujuk kepada, katakan, trak yang menarik roda/treler kelima yang sedang menarik bot. Dalam erti kata lain, istilah ini merujuk kepada tiga kraf yang disambungkan bersama-sama , oleh itu “triple-tow”.

Daripada kedua-dua jenis, tunda berganda berlaku jauh lebih kerap. Walaupun ia menawarkan beberapa cabaran, ia tidak begitu rumit seperti menunda tiga kali ganda. Seperti yang anda jangkakan, penundaan tiga kali ganda memerlukan tangan dan mata yang berpengalaman serta pengetahuan yang luas tentang persediaan dan keselamatan menunda.

Tunda tiga kali juga adalah haram di banyak negeri. Pastikan anda mencari undang-undang menunda untuk negeri anda (dan mana-mana negeri lain yang anda rancang untuk lalui) sebelum memulakan perjalanan. Jangan cuba tarik tiga kali melainkan anda bersedia untuk mengambil serius proses tersebut.

Kapasiti Tunda

Perkara pertama yang perlu anda ketahui sebelum menarik bot anda ke belakang pelantar anda ialah kapasiti tunda RV anda. Jika anda menunda tiga kali, anda perlu mengetahui kapasiti trak dan roda/treler kelima anda. Akan ada beberapa matematik yang terlibat, jadi pertimbangkan untuk berunding dengan rakan atau perkhemahan RV yang berpengalaman sebelum menyelidiki terlalu jauh ke dalam proses itu.

Menentukan kapasiti tunda RV anda melibatkan mengetahui Penilaian Berat Kenderaan Kasar (GVWR), yang biasanya boleh ditemui pada kesesakan pintu atau dalam manual pemilik. Anda juga perlu mengetahui berat lidah halangan yang anda rancang untuk digunakan, serta berat bot anda dan treler yang didudukinya.

Jika anda agak baru untuk menunda dengan RV anda, prosesnya boleh menjadi rumit. Nasib baik, Camping World menawarkan ini kalkulator kapasiti menunda berguna untuk membantu memudahkan perkara.

Keselamatan: Cara Mengangkut Bot Anda dengan Selamat dengan RV

farzn-dehbashi-unsplash_RV Camping
Foto melalui Farzn Dehbashi/Unsplash

Seperti mana-mana perjalanan jalan raya, pastikan anda mempunyai langkah keselamatan. Pendawaian dan lampu yang betul untuk bot anda adalah penting untuk keselamatan diri anda dan orang lain di jalan raya. Selain itu, ini adalah perlu untuk kekal sah semasa anda melakukan perjalanan. Selain itu, anda perlu menggunakan kamera menghadap belakang anda untuk memerhatikan persediaan anda. Jika anda tidak mempunyainya, anda boleh membelinya di Amazon dengan harga $50-100, bergantung pada keperluan anda.

Kamera akan membantu anda mengawasi sesuatu semasa anda bergerak, tetapi anda masih harus merancang untuk menyemak persediaan anda beberapa kali sepanjang perjalanan anda. “Lebih banyak adalah lebih baik” semasa menunda, jadi sebelum anda pergi, dua kali ganda (atau tiga kali ganda) periksa setiap sambungan dan halangan dan pertimbangkan untuk memasukkan tali ratchet untuk sokongan tambahan.

Sebaik sahaja anda berada di jalan raya selama sejam atau lebih, berhenti di perhentian rehat untuk melihat bagaimana sambungan bertahan. Lindungi apa-apa yang mungkin terlepas, dan semak semula secara berkala sepanjang perjalanan anda.

“Lebih baik selamat daripada maaf” mungkin kedengaran klise, tetapi ada sebab orang ramai mengatakan perkara ini sejak beberapa generasi.

Cara Merancang Perjalanan RV Sempurna: 5 Petua Penting – Pemancing Utama

Rancang untuk Menampung Saiz Anda

Mengangkut bot bermakna anda akan menjadi panjang dan berat. Lama-dan-berat akan membuat penyandaran, selekoh ketat, dan brek cepat amat sukar.

Rancang dengan sewajarnya dengan memetakan laluan anda untuk mengelakkan selekoh ketat, dan pelepasan rendah. Juga, berhati-hati dengan perhentian trak yang akan memuatkan pelantar saiz anda. Amalkan pemanduan defensif dengan melihat kelembapan pada GPS anda dan berikan diri anda banyak masa untuk berehat untuk kelembapan semasa dalam perjalanan.

Memanggil lebih awal ke tapak perkhemahan juga merupakan idea yang bagus. Mereka selalunya biasa dengan laluan ke lokasi mereka dan boleh memberi anda maklumat terperinci tentang jalan mana yang perlu dilalui, jalan yang perlu dielakkan, dsb. Jika anda memaklumkan mereka bahawa anda akan mengangkut bot dengan RV anda, mereka secara amnya boleh menampung anda dalam tarikan -melalui tapak atau memberi anda maklumat tentang polisi mereka untuk bot di tapak perkhemahan.

berlatih

“Amalan menjadikan sempurna,” dan itu benar terutamanya apabila ia datang untuk melancarkan bot anda. Ini lebih benar apabila anda melancarkan bot dengan RV!

Di sinilah penundaan tiga kali yang disebutkan di atas mungkin membantu kerana anda boleh melancarkan bot anda dengan trak pikap yang turut diangkut.

Walau bagaimanapun, jika anda menunda dua kali, anda akan mempunyai dua pilihan: cari pemilik trak yang mesra yang bersedia membantu anda melancarkan bot anda atau, kemungkinan besar, selesa dengan proses itu sendiri.

Jika anda melancarkan RV anda, pengesan amat diperlukan kerana keterlihatan dengan cermin sisi dan kamera pandangan belakang anda akan terhad.

Berlatih menyambung persediaan tunda anda dan dapatkan latihan memandu dengan menuju ke tanjakan bot berdekatan. Sebaik sahaja anda berada di sana, minta pengesan anda melompat keluar dan berlatih memasukkan bot anda ke dalam air. Kemudian saya berusaha untuk mengeluarkannya semula.

Bersabar dan ambil masa anda. Bahagian ini boleh menjadi sangat mengecewakan. Jika pengesan anda adalah pasangan atau pasangan anda… baik jangan ambil pergaduhan yang seterusnya secara peribadi.

Kesimpulan

Mengerjakan logistik menunda dua dan tiga boleh menjadi satu kesusahan, tetapi dengan sedikit kesabaran dan ketekunan, ia mungkin!

Pada penghujung hari, jika anda mempunyai RV dan bot dan sedang merancang perjalanan perkhemahan, banyak yang perlu diraikan. Pastikan anda membuat persediaan secukupnya dan, setelah anda bersedia, nikmati semua aktiviti luar yang ditawarkan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *