Bolehkah Anda Mempunyai Grill BBQ di Atas Bot?

Kemungkinan untuk memanggang ikan yang baru ditangkap mungkin memikat sesetengah bot untuk meletakkan panggangan bbq di atas bot. Satu lagi sebab untuk meletakkan gril bbq di atas bot mungkin kerana anda tidur semalaman di atasnya dan memerlukan gril untuk masakan umum. Atau mungkin menaiki bot anda termasuk pelayaran lewat hari dan menikmati matahari terbenam yang indah dengan sepinggan makanan panas yang enak.

Ia secara amnya dibenarkan untuk mempunyai gril bbq di atas bot, terutamanya yang digunakan di perairan terbuka. Tetapi jika anda bercadang untuk memasak di marina, atau dok perbandaran atau tempat tambatan, anda harus menyemak sama ada ini dibenarkan secara khusus di tapak tersebut. Ini benar terutamanya jika tapak menyediakan bahan api bot.

Apa Jenis Bot?

Secara teorinya, anda boleh menggunakan pemanggang pada hampir mana-mana bot. Sudah tentu, ruang dan keselamatan adalah pertimbangan, jadi secara umumnya bot kecil tidak praktikal. Gril berbahan api propana boleh menimbulkan kebimbangan keselamatan jika ia terletak terlalu dekat dengan tangki gas bot mudah alih atau terdedah. Dan ruang yang terhad dalam bot yang lebih kecil menyukarkan lokasi dan pemasangan.

Bot rumah, bot pontun dan kapal besar lain dengan banyak ruang terbuka adalah lebih praktikal, terutamanya jika ia mempunyai rel yang dinaikkan yang boleh dipasang gril. Pemanggang bbq untuk bot ponton amat popular. Malah, terdapat beberapa gril mudah alih yang boleh digunakan pada kraf tersebut, serta mekanisme pelekap.

Apa Jenis Grill?

Memang boleh dipertikaikan apakah gril bbq terbaik untuk bot, tetapi terdapat pelbagai yang tersedia (digunakan juga untuk perkhemahan, RV, tailgating dan acara kecil) daripada pengeluar terkemuka. Ini termasuk versi gas, propana dan elektrik. Elektrik mungkin bukan pilihan untuk kebanyakan bot tanpa port elektrik (fikirkan tentang longkang bateri), dan propana mungkin yang paling popular. Gril arang, secara kebetulan, bukanlah pilihan yang baik atas sebab keselamatan dan pembersihan, serta masalah dengan masa penyejukan dan pembuangan abu.

Pertimbangan Lain

Anda harus mempertimbangkan kawasan memasak permukaan dan jumlah makanan yang anda perlukan untuk memanggang, sebagai tambahan kepada sambungan pemasangan rel. Juga perlu diingat kesukaran untuk mengekalkan nyalaan api, kerana kemungkinan ada angin pada beberapa keadaan semasa anda berada di atas bot.

Seperti yang anda lakukan di rumah, matikan gril apabila anda selesai memanggang, dan jangan biarkan ia tanpa pengawasan semasa beroperasi. Jangan panggang semasa bot sedang berjalan. Dan jangan nyalakan panggangan jika anda terhidu gas bot.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *