BirdNoir: Yang Melepaskan Diri

Nota Burung®

BirdNoir: Yang Melepaskan Diri

Ditulis oleh Conor Gearin dan Mark Bramhill

Ini ialah BirdNoir. Saya Michael Stein, Private Eye.

[music: Teddy Wilson, “As Time Goes By”]

Daripada semua kisah maaf saya, yang paling menyedihkan adalah burung musuh saya. Itulah yang kami pemburu burung memanggil spesies yang terus memberi anda slip. Nah, burung musuh saya ialah Painted Bunting. Permata sebenar burung — jantan mempunyai kepala biru, sayap hijau dan payudara merah, dan betina berwarna kuning-hijau.

Burung-burung ini sukakan kawasan lapang: kawasan lapang semak belukar dan sawah ladang yang ditumbuhi. Saya tidak banyak keluar dari bandar, bagaimana dengan kerja PI saya. Tetapi apabila saya mendengar tentang Painted Bunting di sekeliling, saya mengambil teropong dan fedora saya dan bergegas keluar dari pintu.

[door squeaks open and slams shut]

Dan saya merinduinya setiap masa.

Tahun lepas, saya mendapat khabar tentang sepasang mereka di tanah perkuburan bandar. Ketika hujan mula mencurah-curah, saya melompat ke dalam kereta saya dan memecut melintasi bandar. [car tire screech]

Saya berlari ke kolam berhampiran tempat burung kelihatan. Saya bertanya kepada penjaga burung berhampiran di mana mereka berada. Dia menunjuk ke arah pokok dan berkata, “Di sana. Tetapi tunggu — saya tidak dapat melihat mereka lagi!” Dan kemudian saya mendengar lagu mereka, seperti mimpi yang memudar:

[fade music “Le Belle Aurore” from Casablanca]
[Painted Bunting song, ML 110139, reverb fx]
[bring up music same as above ]

Jadi saya pernah mendengar, tetapi tidak pernah melihat, burung musuh saya. Tetapi semasa saya tertidur, saya melihat Bunting Bercat itu dalam semua warna yang hebat. Suatu hari nanti, saya memberitahu diri saya sendiri. Suatu hari nanti, Michael, anda akan melihatnya suatu hari nanti….

[Painted Bunting song, ML 110139]

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Painted Bunting ML 110139 dirakam oleh J. Bolsinger.
piano solo “As Time Goes By” oleh Fabio Savelli dari saluran Youtubenya (2011). “La Belle Aurore” dari Casablanca Movie Soundtrack Turner Entertainment (1943).
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Jun 2022 Narator: ​​Michael Stein

ID# hitam-06-2022-07-25 hitam-06

Rujukan: https://www.audubon.org/news/the-audubon-dictionary-birders;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *