BirdNoir: Mafia Tupai | Nota Burung

Nota Burung®

BirdNoir: Mafia Tupai 🐿️

Ditulis oleh Mark Bramhill

Ini ialah BirdNoir. Saya Private Eye Michael Stein.

[Music : “A Shot in the Dark”]

Tidak semua pencuri dalam dunia haiwan adalah licik. Sesetengah daripada mereka akan merompak anda pada siang hari, seperti yang berlaku kepada rakan saya Danny.

Danny: [on phone] Michael, saya perlukan bantuan awak. Saya dan pemakan burung jiran saya sedang dirompak buta oleh sekumpulan tupai! [to squirrels] Hei, anda menontonnya!

[Squirrel chittering, almost like a taunt]

Danny: Bagaimana kita boleh menghalang orang-orang punk ini?

Perkara yang paling mudah ialah menggunakan makanan yang tidak diingini tupai — biji thistle nyjer, atau suet jalapeño pada musim sejuk.

Danny Bagus Michael, tetapi penyuap saya penuh dengan biji bunga matahari minyak hitam. Hanya yang terbaik untuk burung saya, anda tahu.

Dalam kes itu, anda memerlukan lebih banyak lapisan keselamatan. Mula-mula, gantungkan pengumpan burung pada tiang tinggi jauh dari bumbung atau pokok anda – tupai boleh melompat sejauh 9 kaki, dan mereka akan melakukannya jika ada makanan ringan yang baik menunggu mereka.

[Squirrel chewing on a nut]

Danny (dalam telefon): Michael, penyuap saya sudah berada di atas tiang — tupai-tupai hanya berkilat-kilat seperti itu bukan urusan sesiapa!

Ah, bagaimana pula dengan barisan pertahanan kedua: penyekat tupai. Ia adalah kon atau tiub besar pada tiang penyuap yang menghalang laluan tupai.

Danny: Jadi itu akan memastikan benih saya selamat untuk burung itu?

Nah, kebanyakannya – tupai yang tekun boleh melepasi kawalan keselamatan yang paling ketat. Tetapi ada satu helah terakhir: anda boleh menyediakan raket perlindungan dengan mafia tupai anda. Biarkan tupai beberapa makanan murah, seperti jagung kering, jauh dari penyuap burung anda. Mudah-mudahan mereka akan menerima rasuah dan memilih makanan yang mudah — dan menyerahkan makanan kepada burung.

[Squirrel chittering and birds chirping]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein, Private Eye.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Tupai Kelabu Timur ML 305921 direkodkan oleh Brad Walker dan Tupai Kelabu Timur ML 107231 direkodkan oleh Wil Hershberger.
Muzik : “A Shot in the Dark” Henry Mancini daripada The Ultimate Pink Panther 2004 BMG Music
© 2022 BirdNote November 2022
Pencerita: Michael Stein

ID# hitam-09-2022-11-03 hitam-09

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *