bintang hari ini semasa mereka bermula

 • Melatih kuda grand prix sehingga ke peringkat teratas sentiasa perjalanan yang panjang, mencabar tetapi memberi ganjaran, terutamanya jika anda telah bekerja dengan kuda sejak permulaan kerjaya dressage mereka. Apabila kita melihat kuda dan penunggang yang mantap beraksi di peringkat elit ini, mudah untuk melupakan kerja keras selama bertahun-tahun untuk setiap kuda yang telah mencapai kemuncak sukan ini.

  Jadi, kadangkala, adalah baik untuk melihat ke belakang dan menghargai sejauh mana kuda-kuda ini – dan penunggangnya – telah pergi. Kami menyelidiki arkib untuk mencari foto hanya beberapa kuda British yang berjaya, dari semasa mereka baru memulakan kerjaya kompetitif mereka….  Gio (Apache x Tango)

  Charlotte Dujardin menunggang Gio di Hunters EC

  Nikmati kemunculan Gio yang terkenal ini yang bertanding di pertunjukan pertamanya di UK (di atas), dan yang pertama dengan Charlotte Dujardin, pada Februari 2017. Charlotte dan gelding berusia enam tahun ketika itu memperoleh 74.4% dalam 44 dan 77.94% dalam sekolah rendah 53 pada hari itu. “Labu” seterusnya menjadi salah satu kuda grand prix Britain yang paling berjaya, memenangi gangsa berganda di Sukan Olimpik Tokyo pada 2021, dan pingat perak dan gangsa di kejohanan Eropah pada tahun yang sama. Gio kini membantu pemiliknya sekarang, Annabella Pidgley yang berusia 17 tahun, mempelajari tali grand prix.

  Gio Charlotte Dujardin kejohanan pakaian Eropah gaya bebas

  Charlotte Dujardin dan Gio semasa gaya bebas di Eropah 2021 di Hagen

  Habouche (Ampere x Sydney)

  Habouche pada tahun 2016

  Kuda kuda kelabu yang cantik ini adalah salah satu kuda grand prix yang paling menarik di senario British pada masa ini, setelah membuat penampilan sulungnya di peringkat teratas hanya tahun ini dengan Anna Ross. “Holly” telah pun mencapai beberapa kemenangan dan tempat grand prix yang mengagumkan, serta kemenangan jelajah pertengahan antarabangsa tiga kali ganda di Crozet DI, Perancis, pada bulan Ogos. Dia adalah contoh yang bagus tentang apa yang boleh dicapai oleh latihan dan pandangan jauh yang baik, setelah kelihatan sangat berbeza sebagai kanak-kanak hijau empat tahun pada pertunjukan pertamanya pada tahun 2016 dengan Jess Ralton (di atas).

  ANNA ROSS - HABOUCHE

  Anna Ross dan Habouche dalam grand prix di Hartpury Premier League pada 2022

  Rudy (Cancara x Julio Mariner)

  Luxy Amy pada Rudy

  Menaiki kuda dari peringkat awal sehingga grand prix senior sentiasa merupakan pencapaian yang mengagumkan bagi penunggang, tetapi lebih-lebih lagi apabila sebelum anda mencecah usia 25 tahun. Itulah yang Lucy Amy telah berjaya dengan Holsteiner yang menggelapkan Rudy. Rudy tidak berniat untuk menjadi kuda riadah, tetapi dia telah membawa Lucy ke Kejohanan Eropah bawah 25 tahun dan bertanding di peringkat kebangsaan dan antarabangsa di grand prix senior pada 2022. Dia sudah kelihatan cukup pintar ketika bertanding di peringkat awal pada 2014 (di atas), tetapi sangat menarik untuk melihat perkembangannya.

  Lucy Amy dan Rudy

  Lucy Amy dan Rudy dalam grand prix di Kejohanan Dressage Kebangsaan 2022

  Into The Blue (Ublesco x Calvaro Z)

  Louise Bell dan Into The blue 2011

  Into The Blue ialah contoh menarik kuda yang telah dihasilkan sehingga ke peringkat tinggi kerana dia dan penunggang Louise Bell mempunyai kerjaya yang sangat berjaya dalam dunia pemburu yang bekerja sebelum berpindah ke dressage. Seronok untuk melihat kembali pasangan mereka yang menunggang ujian dressage pertama mereka (di atas), di sekolah rendah, pada tahun 2011 sebagai sebahagian daripada Kuda & Anjing cabaran pertukaran disiplin. Kami telah mengikuti perjalanan mereka sehingga mewakili Britain dalam pasukan Piala Negara-negara dan di beberapa pertunjukan antarabangsa terbesar di dunia.

  Louise Bell dan Into The Blue bersaing dalam kelayakan Piala Dunia di London International Horse Show 2021

  Headmore Bella Ruby (Belissimo M x Rubinstein)

  Menunggang dan melatih kuda baka rumah adalah satu pengalaman istimewa, dan pengalaman yang Alice Oppenheimer tahu semua tentang, setelah menunggang banyak kuda berbakat yang dibiakkan oleh Headmore Stud keluarganya. Salah satu yang paling menarik daripada mereka, yang baru-baru ini membuat debut grand prixnya, ialah Headmore Bella Ruby, yang keluar dari kuda betina asas stud Rubinsteena. Bella telah menjadi bintang sejak kecil, memenangi gelaran serantau di peringkat baru pada Februari 2018 (di atas), tetapi benar-benar muncul sejak kebelakangan ini kerana dia telah naik ke peringkat teratas.

  Alice Oppenheimer di Headmore Bella Ruby - Kejohanan Pakaian Musim Sejuk antara juara gaya bebas

  Alice Oppenheimer pada Headmore Bella Ruby di Kejohanan Pakaian Musim Sejuk

  Valegro (Negro x Gershwin)

  Carl Hester pada Valegro pada tahun 2006

  Kami tidak boleh gagal untuk memasukkan boleh dikatakan kisah kejayaan kuda terhebat sepanjang masa. Valegro mungkin telah menjadi juara Olimpik berganda dan pemegang semua rekod dunia, tetapi pada masa awal pemiliknya Carl Hester mempunyai keraguan mengenai potensinya, termasuk sama ada mungkin untuk dia belajar mengumpul canter besarnya. Nikmati kemunculan kembali ke Valegro ini memenangi kejuaraan kebangsaan berusia empat tahun pada tahun 2006 (atas), yang ditunggangi oleh Carl.

  Charlotte Dujardin ridig Valgero di Sukan Olimpik Rio.

  Charlotte Dujardin dan Valegro di Sukan Olimpik Rio pada 2016

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *