Bilakah Saya Perlu Memperbaharui Lesen Memancing Saya?

Jika anda mempunyai lesen memancing atau bersedia untuk membeli lesen buat kali pertama, anda mungkin bertanya soalan, “Bilakah saya perlu memperbaharui lesen memancing saya?” atau “Berapa lama lesen saya boleh digunakan?” Kebanyakan lesen memancing mempunyai tarikh tamat tempoh yang dicetak atau dipaparkan di hadapan lesen, tetapi ia membantu untuk mengetahui tentang jenis lesen yang berbeza dan syarat pembaharuan kerana maklumat ini mungkin membantu anda membuat keputusan yang lebih baik tentang jenis lesen yang akan dibeli pada masa hadapan .

Jawapan kepada soalan tentang masa untuk memperbaharui lesen memancing bergantung pada negeri yang mengeluarkan lesen, jenis lesen yang anda beli (air tawar atau air masin/penduduk negeri atau bukan pemastautin), dan tempoh lesen (jangka pendek, tahunan, atau seumur hidup). Jika anda inginkan maklumat umum tentang cara mendapatkan lesen memancing, anda boleh mendapatkan lesen memancing dalam talian dan menonton video pantas yang memandu anda melalui proses tersebut.

Lesen Memancing Jangka Pendek

Banyak negeri menawarkan lesen memancing jangka pendek yang sah untuk tempoh sehingga sepuluh hari dari tarikh pembelian. California, sebagai contoh, menawarkan lesen memancing sukan sehari, dua hari dan sepuluh hari untuk bukan pemastautin yang meliputi air tawar dan air masin. Negeri Florida, sebaliknya, menawarkan lesen memancing bukan pemastautin jangka pendek tiga hari dan tujuh hari, tetapi lesen berasingan diperlukan untuk air tawar atau air masin. Jenis lesen jangka pendek ini perlu diperbaharui sebaik sahaja bilangan hari yang ditetapkan telah luput.

Lesen Memancing Tahunan

Lesen memancing tahunan biasanya sah untuk tempoh satu tahun dari tarikh pembelian sebelum ia perlu diperbaharui, seperti semasa membeli lesen air masin atau air tawar tahunan untuk menangkap ikan di negeri Florida dan Carolina Selatan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyemak dengan agensi negeri tertentu kerana sesetengah negeri, seperti New Jersey dan Texas, menyatakan bahawa lesen memancing adalah sah dari tarikh pembelian hingga tarikh yang ditetapkan sepanjang tahun atau pada akhir tahun (31 Disember untuk New Jersey dan 31 Ogos untuk Texas). Dengan kata lain, anda akan memperbaharui lesen memancing Texas pada 31 Ogos. Lesen memancing sukan tahunan California sah dari 1 Januari hingga 31 Disember, atau untuk baki tahun jika dibeli selepas 1 Januari.

Lesen Memancing Seumur Hidup

Jika anda membeli lesen memancing seumur hidup untuk negeri anda, anda tidak perlu risau untuk bertanya, “Bilakah saya perlu memperbaharui lesen memancing saya?” kerana lesen seumur hidup adalah sah untuk seumur hidup pemegang lesen dan boleh menjimatkan wang anda dalam jangka panjang dalam pembaharuan lesen. Perlu diingat bahawa bukan pemastautin tidak layak mendapat lesen seumur hidup, dan anda masih memerlukan lesen memancing bukan pemastautin untuk memancing di mana-mana negeri di luar negeri asal anda jika anda pergi memancing.

Sebagai kesimpulan, sahkan masa untuk memperbaharui lesen memancing untuk negeri khusus anda dan bergantung pada jenis lesen dengan menyemak dengan agensi negeri anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *