Bilakah Kuda Berhenti Tumbuh?

“Bila Kuda Berhenti Tumbuh” adalah soalan popular semua penunggang kuda. Sesetengah kuda telah dewasa sepenuhnya pada usia 4 tahun atau mungkin 5, dan yang lain memerlukan sekurang-kurangnya 8 tahun, untuk dianggap sebagai kuda dewasa dewasa.

Kuda semuanya cantik, dan mereka mempunyai masa mereka sendiri untuk mencapai tahap daya tarikan maksimum mereka. Kenali peranan yang dimainkan oleh kaki kuda apabila menilai sejauh mana ia akan menjadi. Dan adakah kaki kuda akan tumbuh sama sekali?

Pertumbuhan kuda

Anda perlu tahu baka kuda anda, kerana ini akan menentukan kadar pertumbuhan yang akan dilaluinya. Dengan lebih 100 jenis kuda di seluruh dunia adalah selamat untuk menganggap mereka mempunyai masa penuaan yang sangat berbeza.

Mengapa anda mesti tahu bagaimana kuda tumbuh?

Selepas anda mengetahui jenis baka kuda anda, anda akan dapat mempelajari maklumat penting untuk melatihnya.

Pertama, berapa tahun yang diperlukan untuk kuda anda berhenti membesar?

Dan kedua, apabila anda boleh mula memecahkan anak kuda anda. Jika anda bermula terlalu awal, perkembangannya mungkin terjejas, dan dia boleh mengalami kecacatan.

Umur paling biasa apabila dewasa penuh dicapai

Kuda tumbuh lebih cepat pada usia awal mereka, dan apabila mereka memasuki tahun kedua kehidupan mereka, mereka akan berkembang hingga 90 peratus daripada ketinggian penuh mereka.

Kuda baka tulen dan baka Standard adalah contoh pertumbuhan cepat, mereka juga baka yang paling popular.

Beberapa jenama biasa lain yang dipandang tinggi seperti Warmbloods, Anglo-Arabians dan Lusitanos adalah hampir 70 dan 80 peratus dewasa penuh.

Selain itu, walaupun Kaum Penyaliban Thoroughbred termasuk dalam kategori 4 atau 5 tahun sehingga pertumbuhannya berhenti, Anglo-Arab dan Warmblood yang berat boleh mengambil masa sehingga 8 tahun, untuk kuda itu dibangunkan dengan sempurna.

Bilakah anda boleh “mematahkan” kuda anda?

Seperti yang anda boleh bayangkan, umur memecahkan kuda juga berbeza bergantung pada baka mereka, dan kadar pertumbuhan. Tambahan pula, akibat tidak melakukannya pada masa yang sepatutnya boleh menjadi malapetaka.

Kaum baka tulen dianggap sudah bersedia untuk dipasang pada usia 18 bulan, iaitu apabila mereka boleh dipatahkan dan diajar menunggang. Bagaimanapun, mereka tidak bersedia untuk berlumba sehingga hari lahir kedua mereka.

Sebaliknya, Warmbloods dan kuda draf, yang mengambil masa yang lebih lama untuk matang, tidak boleh ditunggangi atau ditarik gerabak sehingga mereka berumur sekurang-kurangnya 3 atau 4 tahun.

Adakah kaki kuda tumbuh?

YA, mereka lakukan. Tidak seperti mata, kuda tidak dilahirkan dengan kaki bersaiz penuh. Sebab kebanyakan orang menganggap mereka telah berkembang sepenuhnya sejak lahir adalah kerana anak kuda semua baka, malah baka kuda, mempunyai kaki panjang dan badan langsing, berbanding dengan rakan dewasa mereka.

Untuk mengukur kuda, kaki mereka juga penting, dan ini adalah cara terbaik anda boleh memastikan kaki mereka tumbuh.

Jika anda ingin meneka berapa tinggi kuda anda apabila dewasa, gunakan pita pengukur, letakkan pada lutut anak kuda dan letakkan di atas tanah, darab dengan 2, dan ia akan memberi anda anggaran jumlah anda. ketinggian kuda sebagai haiwan dewasa.

Akhirnya, boleh dikatakan tidak semua kuda membesar pada kadar yang sama, tetapi mereka mencapai dewasa apabila mereka berumur 4 hingga 8 tahun. Terdapat banyak keanehan tentang kuda, dan cara mereka membesar menambah kepada mereka. Walau apa pun, mereka adalah makhluk agung yang akan menunjukkan kepada kita keajaiban mereka sepanjang tahun pembangunan mereka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *