Bila Mula Memikirkan Penyelenggaraan Motor Bot

Kredit foto: Paul Murray

Ramai pemilik bot, terutamanya di utara, melalui proses musim sejuk bot. Nah, sudah hampir masanya untuk mula memikirkan cara untuk mengurangkan “menyiram” bot. Penyelenggaraan motor bot sepanjang tahun akan menjadi lebih mudah jika anda bermula lebih awal, bekerja melalui senarai semak penyelenggaraan bot.

Banyak contoh senarai semak penyelenggaraan bot boleh didapati dalam talian atau ia disertakan dengan bot anda untuk membantu penyelenggaraan enjin bot anda. Secara amnya, semakin besar bot, semakin panjang senarai semak penyelenggaraan bot. Apabila memfokuskan pada penyelenggaraan enjin bot, tanpa pergi ke terlalu terperinci di sini, anda mungkin mendapati ia berguna untuk mengingati 3 elemen yang diperlukan untuk enjin pembakaran dalaman: bahan api, api dan udara.

Gantikan Gas dan Bendalir

Untuk bahan api, adalah idea yang baik untuk menggantikan gas, dan semua cecair dalam perkara itu, terutamanya jika anda tidak mengeluarkannya sebelum musim sejuk. Gantikan penapis bahan api. Periksa hos bahan api, cari keretakan, dan teruskan dan tutup pengapit yang biasanya longgar. Anda tahu yang satu.

Periksa Bateri

Untuk kebakaran, mulakan dengan pemeriksaan bateri anda. Berapakah umur mereka? Masih memegang caj yang baik? Cari kakisan mana-mana titik sambungan dan bersihkan dengan berus dawai jika perlu. Satu lagi bahagian penyelenggaraan motor bot spring anda hendaklah termasuk memeriksa palam pencucuh. Menggantikan ini dan memastikan anda mempunyai percikan api yang baik adalah jauh lebih murah daripada meminta bantuan di tasik kemudian.

Gantikan Penapis Udara

Kemudian, ada udara. Teruskan dan masukkan penapis udara baharu sekiranya anda tidak ingat bila ia telah diganti. Periksa hos udara dengan cara yang sama. Saya masih ingat hos vakum longgar yang benar-benar memotong masa memancing saya pada satu musim bunga.

Selain itu, jika ia bergerak, ia memerlukan pelinciran jadi pastikan penyelenggaraan enjin bot dilakukan dengan betul Periksa kelengkapan gris dan pengedap unit bawah. Keluarkan prop. Periksa tali pancing atau sisa-sisa tumbuhan akuatik lama. Dan adakah pin cotter itu perlu diganti?

Akhir sekali, jika anda belum melakukannya, pertimbangkan untuk melabur dalam mesin flusher motor sangkut. Satu-satunya cara untuk memastikan pembaikan motor bot selesai, adalah untuk melihat sama ada ia akan berjalan sebelum anda menuruni tanjakan. Peranti ini disambungkan pada hos air taman dan memastikan enjin sejuk semasa anda bermain-main dengannya di jalan masuk.

Ikut saranan pengilang untuk penyelenggaraan motor bot. Senarai semak mereka untuk penyelenggaraan bot Spring tidak akan terlepas apa-apa dan akan memberikan saiz dan cecair yang tepat untuk digunakan sekiranya terdapat sebarang masalah jaminan. Dan semasa kami sedang mengusahakan “springizing” bot, jangan lupa untuk menyemak tarikh pendaftaran bot. Sesetengah negeri menjual pelekat berbilang tahun yang boleh digunakan, tetapi juga mudah diabaikan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *