Bila Hentikan Memancing Ais

Mungkin sukar untuk dipercayai tetapi musim bunga hampir tiba. Kembalinya suhu yang lebih panas bermakna masa terbaik untuk mengais ikan dengan cepat menghampiri penghujungnya. Dan sama seperti terdapat masa ketidakpastian tentang masa untuk bermula, mungkin terdapat peralihan yang tidak selesa tentang masa untuk menghentikan memancing ais.

Keselamatan Memancing Ais

Keselamatan memancing ais sentiasa menjadi perhatian, walaupun semasa tempoh yang paling sejuk dan selepas mencapai jumlah ais yang selamat untuk memancing. Bagaimanapun sebaik sahaja memanaskan badan bermula, perlu ada langkah berjaga-jaga tambahan kerana diketahui umum bahawa ais “lama” lebih lemah daripada ais “baru”.

Laporan Memancing Ais

Tonton laporan memancing ais, terutamanya melalui laluan media sosial yang sentiasa dikemas kini. Kebanyakan kandungan mungkin merangkumi bukan sahaja masa untuk ikan ais tetapi bila hendak berhenti memancing ais. Pemancing sedia berkongsi maklumat tentang ketebalan ais dan kawasan yang mungkin lemah, walaupun mereka mungkin sedikit menutup mulut tentang umpan panas dan kedalaman tepat ikan.

Menjaga keselamatan semua orang

Perlu diingat juga bahawa mengabaikan keselamatan memancing ais adalah lebih daripada sekadar anda. Satu catatan media sosial baru-baru ini menunjukkan gambar dua orang yang telah keluar di atas rak besar ais di sungai. Jika ais telah retak, keselamatan responden pertama juga akan terancam. Dan nampaknya setiap musim memancing ais berakhir dengan pemancing diselamatkan dari aliran ais di Tasik Erie.

Adakah memancing ais selamat?

Sudah tentu boleh, apabila semua langkah berjaga-jaga diikuti. 5 inci ditambah dengan ais jernih baharu boleh menyediakan platform yang stabil untuk pengalaman memancing yang unik, selalunya untuk kumpulan besar pemancing di pondok dan pondok. Tetapi, salah satu tanda pertama untuk menghentikan memancing ais adalah ketiadaan mana-mana pemancing lain di atas ais. Jika terdapat sebarang “bendera merah” memancing ais lain kecuali untuk tip-up, ia tidak berbaloi; mulakan persediaan untuk pemutus semula.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *