Bicknell’s Thrush untuk mendapat manfaat daripada rizab yang diperluaskan

Tepat pada masanya untuk penghijrahan musim luruh, organisasi pemuliharaan Republik Dominican Pemuliharaan SOH telah membeli tanah seluas 432 ekar dengan sokongan kewangan daripada American Bird Conservancy (ABC). Pengambilalihan baharu itu akan meluaskan Rizab Bosque de las Nubes (“Hutan Awan”) seluas 35 ekar dan bertindak sebagai penampan terhadap pencerobohan haram ke kawasan seluas 277,964 ekar bersebelahan. Taman Negara Sierra de Bahoruco. Ia juga akan memperluaskan perlindungan habitat untuk pendatang Neotropika seperti Bicknell’s Thrush yang terdedah dan pelbagai spesies endemik seperti Hispaniolan Crossbill yang terancam dan burung kebangsaan Republik Dominican, Palmchat.

“Apabila kebanyakan orang memikirkan Republik Dominican, mereka sering memikirkan pantai dan perairan Caribbeannya yang indah. Bagaimanapun, negara ini juga merupakan rumah kepada kepelbagaian luar biasa habitat hutan pergunungan yang penting bagi banyak spesies burung migrasi yang kita lihat di Amerika Utara semasa musim panas kita,” kata Marci Eggers, Pengarah Habitat Burung Migratori ABC di Amerika Latin dan Caribbean. “Peluasan Rizab Bosque de las Nubes ini merupakan langkah penting ke arah mewujudkan koridor yang dilindungi untuk pendatang Neotropika di Republik Dominican.”

Republik Dominican adalah salah satu negara yang paling penting untuk pemuliharaan burung di Caribbean. Habitatnya yang pelbagai dan iklim hangat melindungi pendatang Neotropika semasa musim sejuk Amerika Utara. Negara ini juga menjadi tuan rumah lebih daripada 30 spesies burung yang hanya terdapat di pulau Hispaniola, yang Republik Dominican berkongsi dengan Haiti.

Palmchat bertenggek di atas dahan di Pergunungan Bahoruco, Republik Dominican. Foto oleh Neil Bowman/Shutterstock

Rizab Bosque de las Nubes dan Taman Negara Sierra de Bahoruco yang bersebelahan terletak di Sierra de Bahoruco BirdScape, kawasan keutamaan yang dikenal pasti oleh ABC dan rakan kongsi untuk spesies migrasi negara. Terletak di sudut barat daya Republik Dominican, ini BirdScape terbentang merentasi pergunungan Bahoruco yang subur, tempat habitat hutan berdaun lebar, pain dan awan menjadi tuan rumah pelbagai komuniti burung pada ketinggian yang berbeza. Kawasan ini sangat penting bagi Bicknell’s Thrush, yang membiak di hutan konifer New England dan tenggara Kanada, dan musim sejuk terutamanya di Hispaniola.

Malangnya, julat bukan pembiakan Bicknell Thrush yang agak kecil menyebabkan ia terdedah kepada kesan kehilangan habitat di pulau itu, dan populasinya berkurangan sekurang-kurangnya 7 peratus setahun. ABC telah bekerjasama dengan rakan kongsi sejak 2006 untuk membalikkan arah aliran ini dengan menangani pembalakan dan pertanian yang tidak mampan, bersama-sama dengan sumber kehilangan hutan lain di Republik Dominican. Tindakan setakat ini termasuk memudahkan usaha penghutanan semula dan menyokong penambahbaikan kepada pengurusan kawasan perlindungan.

Peluasan Rizab Bosque de las Nubes yang diuruskan oleh SOH Conservación ialah langkah penting terkini dalam proses memastikan habitat bukan pembiakan yang mencukupi untuk Bicknell’s Thrush. Penambahan itu membawa ABC selangkah lebih dekat untuk mewujudkan koridor pemuliharaan yang merangkumi seluruh Sierra de Bahoruco BirdScape.

Profil spesies: Seriawan Bicknell

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *