Beruang di Pemakan Burung

Nota Burung®

Beruang di Pemakan Burung

Ditulis oleh Conor Gearin

Ini ialah BirdNote.

[American Black Bear growl]

Di negara beruang, makanan yang ditinggalkan di luar atau tong sampah yang tidak bertutup boleh menjadi sasaran yang sukar dilawan bagi beruang yang mencari snek segera. Tetapi walaupun anda telah menyimpan apa-apa makanan manusia, jangan lupa tentang pengumpan burung.

[American Goldfinch calls]

Beruang ialah omnivor yang memakan pelbagai jenis makanan. Beri, serangga dan akar membentuk sebahagian besar daripada diet Beruang Hitam Amerika, dan beberapa biji burung akan menjadi tambahan yang sempurna pada menu.

[American Black Bear panting]

Ini bermakna jika anda tinggal di kalangan beruang, anda hanya perlu mempunyai pengumpan burung untuk sebahagian daripada tahun ini. Jabatan Pemuliharaan Alam Sekitar Negeri New York mengesyorkan supaya orang ramai mengambil makanan burung antara 1 April dan 30 November, apabila beruang hitam paling aktif.

Dan jangan risau tentang burung yang kelaparan — burung mempunyai sumber makanan yang banyak pada bulan-bulan panas apabila serangga banyak, jadi mereka lebih menghargai penyuap burung pada musim sejuk, bagaimanapun. Pada ketika itu, beruang kembali ke sarang mereka, dan penyuap boleh naik semula.

[American Goldfinch calls]

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

Sokongan untuk BirdNote disediakan oleh Jim dan Birte Falconer dari Seattle, Washington, dan pendengar yang murah hati di seluruh dunia.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. American Goldfinch ML 225079721 direkodkan oleh Andrew Spencer.
Bunyi American Black Bear tercungap-cungap dari MSU Acoustic Atlas. Dirakam oleh Jeff Rice/Universiti Negeri Montana.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote November 2022
Pencerita: Michael Stein

ID# beruang-01-2022-11-16 beruang-01

Rujukan:
https://www.dec.ny.gov/animals/94709.html

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *