bertemu naib juara Burghley Tom Jackson

 • Semua orang menyukai tunggangan kelabu dan Tom Jackson Capels Hollow Drift, yang membintangi kulit muka depan minggu ini Kuda & Anjing (Edisi 6 Oktober) di samping penunggangnya, sudah tentu menjadi impian. Anak lelaki Shannondale Sarco St Ghyvan yang kacak berusia 11 tahun itu telah menjadi kuda muda paling mengagumkan di litar lima bintang British tahun ini, menduduki tempat kedua di Ujian Kuda Burghley awal bulan ini.

  Dibiakkan oleh Jeanette Glynn, kuda sukan Ireland yang dikenali sebagai “Walshy” telah dibeli sebagai anak kuda oleh ibu dan anak perempuan Sarah Webb dan Milly Simmie daripada John Walsh. Milly bertemu dengan abang penuh kuda itu, Cooley Willows Gift, yang mempunyai beberapa tempat di tempat baru sebelum dia diturunkan apabila dia mengalami kemalangan di padang. Sarah dan Milly masih memiliki kuda itu bersama-sama Patricia Davenport.  Capels Hollow Drift memulakan kerjayanya dengan Georgie Campbell (née Strang) dan mengagumkan sejak awal – dia menang lima kali dalam dua tahun pertama acaranya, termasuk mengambil tempat teratas dalam CIC* (kini CCI2*-S) di Chilham Park pada bulan Julai 2017.

  Selepas kemenangan itu, Georgie mengulas: “Ia adalah arena yang menakjubkan di hadapan rumah dan terasa seperti majlis istimewa. Banyak kuda mendapati ia menyeramkan, tetapi dia benar-benar dewasa dan melakukan ujian yang indah, yang masih mempunyai ruang untuk penambahbaikan. Double clearnya terasa sangat mudah dan cukup mudah.”

  Tom Jackson mengambil alih tunggangan itu pada 2018 dan kuda itu menunjukkan potensinya semula apabila dia menamatkan naib juara dalam Kejohanan Dunia berusia tujuh tahun di Le Lion d’Angers pada musim luruh itu. Dia mara ke tempat kelapan dalam pertandingan CCI4*-L yang kompetitif di Bicton pada musim panas 2021 dan membuat bidaan lima bintang pertamanya di Badminton Horse Trials musim bunga ini, di mana dia menduduki tempat ke-16.

  “Dia kurang pengalaman dengan Covid, tetapi saya tidak perlu risau kerana dia berada di kelas sepanjang perjalanan dan membuatnya berasa agak mudah. Dia kekal bersama saya dan fokus dan saya tidak boleh lebih gembira dengannya,” kata Tom mengenai pusingan merentas desanya di Badminton, di mana pasangan itu melompat jelas dengan 10 kesilapan masa.

  “Sepanjang hujung minggu dia telah melampaui jangkaan kami.”

  Dalam fesyen juru kempen masa besar yang sebenar, Capels Hollow Drift hanya mempunyai dua larian antara Badminton dan Burghley, larian keempat kompetitif pada skor dressagenya di Burgham pada bulan Julai dan kemudian larian tenang pusingan perantaraan terbuka di Aston-le-Walls di Ogos.

  Di Burghley, Tom dan Walshy berada di kedudukan ke-13 selepas penamatan pada 28.9 dan mendaki papan pendahulu dengan menambah hanya 3.6 kesilapan masa pada hari merentas desa. Keempat menyertai acara lompat tunjuk, penampilan mereka yang berkelas telah menaikkan mereka ke tempat kedua.

  “Kami bermimpi untuk melakukan ini dengan baik tetapi untuk datang ke sini dan melakukannya adalah perkara lain. Pippa [Funnell] hanya berkata, ‘Tumpu pada apa yang anda lakukan, menunggang seperti biasa.’ Mudah-mudahan saya melakukannya,” kata Tom selepas tempat keduanya disahkan.

  “Kami telah bekerja keras sejak sekian lama, dan saya berharap kuda cantik sepertinya dapat terus maju dan mendekatkan kami kepada pemilihan pasukan.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *