Berperahu sungai Mississippi

Hanya kerana ia telah dipanggil “Sungai Orang Tua,” Sungai Mississippi bukan hanya dikhaskan untuk warga emas. Lebih 2000 batu panjangnya dan mengalir dari Minnesota ke Louisiana, terdapat beberapa peluang menaiki bot sungai Mississippi untuk semua orang.

Sungai-sungai cenderung lebih menakutkan pelayar daripada tasik kerana arus. Dan menaiki bot sungai Mississippi tidak boleh dipandang ringan. Navigasi di sekitar belang pasir yang beralih, kayu balak tumbang dan empangan sayap boleh menjadi rumit. Air yang bergerak kurang memaafkan dengan kesilapan dan kemalangan.

Adalah penting untuk bersedia. Tempat yang baik untuk bermula ialah dalam talian di mana anda boleh memantau aliran air, mencari peta untuk pelancaran bot dan mempelajari keperluan keselamatan. Anda perlu mengetahui peralatan keselamatan yang melebihi PDF yang diperlukan oleh negeri anda untuk setiap bot dan jika perlu untuk melengkapkan kursus keselamatan berperahu sebelum beroperasi.

Satu lagi sumber maklumat yang baik mungkin datang daripada menyewa pemandu sungai Mississippi. Kerana sungai dan keadaan sentiasa berubah, pemandu sungai Mississippi akan mempunyai pengetahuan semasa tentang perigi, arus, serta tentang tempat memancing. Dilaporkan 375 spesies boleh ditemui di kawasan Mississippi tetapi ia paling kerap diperhatikan untuk ikan keli biru, walleye, dan dram air tawar. Malah terdapat beberapa kejohanan Bassmaster yang diadakan di lokasi yang berbeza di sungai Mississippi kerana tempat memancing bass largemouth yang luar biasa.

Buat kerja rumah anda sebelum menaiki bot sungai Mississippi di sepanjang mana-mana daripada 10 negeri yang dilaluinya. Mungkin terdapat kunci untuk mengemudi, dan/atau keadaan bahaya air tinggi atau rendah baharu di sungai ini yang mungkin selebar 1 batu di beberapa bahagian hilir. Pendaftaran bot yang terkini, sudah tentu, adalah sesuatu yang anda tidak mahu terlepas pandang sama ada.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *