Berminat dengan Memancing Lalat Air Masin? Inilah Gambaran Keseluruhan

Ramai orang yang baru berjinak-jinak dengan pemancing rekreasi tertanya-tanya tentang memancing lalat, yang merupakan salah satu komponen daripada keseluruhan pai sukan memancing, dan menganggap bahawa aktiviti ini hanya dikaitkan dengan menggunakan tiruan serangga dan memancing ikan trout air tawar. Tetapi bagaimana dengan memancing lalat air masin? Bolehkah anda terbang ikan dalam air masin?

Pasti anda boleh. Memancing dalam air masin mempunyai pelbagai bentuk dan boleh dinikmati dalam pelbagai cara. Anda boleh menikmati memancing ikan air masin di ombak, dari jeti, dari bot dan dengan mendayung. Mungkin dua aktiviti memancing lalat air masin yang paling popular ialah pancingan wade-fishing flat cetek – terutamanya untuk ikan merah dan bonefish – dan tuangan ke dalam pantai dari perahu cetek – terutamanya untuk bass belang, snook, redfish dan seatrout. Kedua-dua aktiviti ini berlaku di sepanjang rumah pangsa dan di kawasan terpencil. Dan kedua-duanya selalunya mempunyai unsur pancingan penglihatan, iaitu mencari, dan melemparkan kepada, ikan yang boleh diperhatikan. Ini memerlukan persembahan siluman dan tepat.

Secara umum, pancing lalat berbeza daripada bentuk memancing lain bukan sahaja berdasarkan prinsip melontar objek yang hampir tidak berat, tetapi juga berkenaan dengan pemilihan lalat, gewang dan umpan. Apa yang ketara berbeza tentang memancing lalat air masin ialah peralatan, beberapa cabaran tuangan tambahan, dan permainan serta pendaratan ikan.

Jika anda benar-benar baru untuk memancing, ia adalah sukar untuk memulakan dengan memancing lalat air masin melainkan anda mempunyai mentor yang sangat baik. Adalah lebih baik untuk mula-mula mendapat pengalaman menangkap spesies air masin dengan peralatan berputar, dan mempelajari tentang tabiat ikan dan dan kaedah am untuk menangkapnya.

Sebelum terjun sepenuh hati ke dalam memancing lalat air masin, anda harus menjadi seorang kastor yang mahir. Bagi kebanyakan orang, keupayaan mereka untuk mendapatkan jarak semasa siaran terbang adalah terhad, dan menghadapi keadaan berangin adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa anda boleh membuang lalat pada jarak yang munasabah dalam kebanyakan keadaan. Jika anda membuat hantaran bagus, usaha anda akan lebih bermanfaat.

Kebanyakan spesies air masin yang biasa dicari boleh menjadi agak besar dan akan berjuang dengan cukup keras. Ini, digabungkan dengan keperluan yang kerap untuk membuang lalat yang lebih besar dan oleh itu lebih besar (biasanya meniru ikan umpan), memerlukan penggunaan joran yang lebih panjang dan berat serta kekili yang lebih besar (dengan lebih banyak kapasiti talian) berbanding kebanyakan memancing terbang air tawar.

Ia biasanya akan mengambil masa lebih lama untuk melawan dan mendaratkan ikan air masin daripada menggunakan alat lain, jadi anda perlu membiasakan diri dengan itu. Dan anda biasanya akan bermain ikan di luar gelendong, jadi kualiti seret, tetapan dan penggunaan menjadi lebih penting berbanding dengan spesies air tawar dan gelendong yang lebih ringan. Selain itu, anda perlu membilas peralatan anda selepas setiap tamasya air masin, yang biasanya tidak diperlukan untuk memancing air tawar.

Untuk mendapatkan kelengkapan yang betul dengan peralatan memancing lalat air masin, lawati kedai peralatan yang pakar dalam peralatan lalat dan mempunyai kakitangan yang berpengetahuan. Dan jangan lupa lesen memancing anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *