Berlegar dengan Larks Bertanduk | Nota Burung

BirdNote®
Berlegar dengan Bertanduk Larks
Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.

[Rapid tinkling song of Horned Lark]

Lagu burung bernada tinggi dan berdenting mengapung merentasi landskap terbuka rumput pendek.

[Rapid tinkling song of Horned Lark]

Tetapi, anehnya, tiada penyanyi yang kelihatan. Burung kami, seekor Lark Bertanduk jantan, berada seratus kaki di udara — berlegar-legar, sayap berkibar, berputar-putar di langit biru.

[Horned Lark song]

Kini, burung itu meluncur curam, menghala ke tanah, melebarkan sayapnya pada saat terakhir untuk memecahkan terjunan.

Horned Larks – kira-kira saiz burung pipit – menyaingi meadowlarks sebagai burung paling berwarna-warni di padang rumput Amerika Utara. Wajah kuning terang jantan itu dibingkai oleh jambang hitam yang segar. Dan sesuai dengan namanya, Horned Lark memang mempunyai tanduk, sejenisnya. Apabila dalam mood, lelaki itu menegakkan bulu hitam runcing di atas matanya, memberikannya sikap jahat.

Larks bertanduk tinggal di padang rumput, padang dan tundra. Pertanian dan pembangunan kini menceroboh kebanyakan kawasan bersarang tradisional Horned Lark. Walau bagaimanapun, program yang menambah padang rumput dan mengetepikan kawasan tanaman boleh menjadi rahmat kepada burung yang indah ini.

[Song of Horned Lark]

Ketahui lebih lanjut dan lihat gambar Lark Bertanduk di tapak web kami, BirdNote.org. BirdNote memberikan anda bunyi burung setiap hari, dan anda juga boleh mendapatkan pemandangan apabila anda mengikuti kami di Instagram, di BirdNoteRadio.

Saya Mary McCann.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Dirakam oleh GA Keller.
Penerbit: John Kessler; Penerbit Urusan: Jason Saul; Editor: Ashley Ahearn; Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone; Penolong Penerbit: Mark Bramhill.
© 2013 Tune In to Nature.org April 2013/2016/2019/2022 Narator: Mary McCann
ID# SotB-HOLA-01-2019-04-20 ialah 042806HOLAKPLU SotB-HOLA-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *