Berlari dengan Cooper’s Hawks | Nota Burung

Nota Burung®

Berlari pecut dengan Cooper’s Hawks

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote.
[Cooper’s Hawk, https://macaulaylibrary.org/asset/109074]
The Cooper’s Hawk adalah pemandangan yang menakutkan, dengan paruh yang tajam dan mata merah darah yang tidak berkedip. Pemangsa ini memburu terutamanya dari penerbangan, menggunakan kelajuan dan senyap untuk mengejutkan mangsa mereka – kebanyakannya burung seperti burung merpati. Tetapi mereka boleh menyesuaikan diri dan oportunistik dalam kedua-dua perkara dan bagaimana mereka akan memburu.
[Cooper’s Hawk, https://macaulaylibrary.org/asset/288451151]
Bayangkan ini: Cooper’s Hawk menyelam ke dalam sekawanan burung pipit yang sedang makan di atas tanah. Burung-burung itu berselerak ke dalam semak yang besar dan padat, dan membeku dengan ketat.
Burung elang terlepas untuk menyambar burung pipit, tetapi kini berdiri di atas tanah, masih tekad, ia melangkah laju dengan kakinya yang panjang ke semak yang tebal itu. Berjalan di bawah dahan yang lebih rendah, helang mencari dengan teliti kuarinya.
Di tempat lain, seekor Cooper’s Hawk terbang dengan pantas ke pokok pain yang tinggi, turun tepat di bawah seekor tupai yang tidak curiga. Tupai melesat ke atas, dan elang dengan cepat mengikuti, memanjat mengejar tupai, mengelilingi dan mengelilingi batangnya.
[Cooper’s Hawk, https://macaulaylibrary.org/asset/288451151]
Jika memerlukan sedikit pecut atau memanjat dengan berjalan kaki untuk menangkap seekor burung atau tupai, Cooper’s Hawks bersedia menyahut cabaran itu.
[Cooper’s Hawk, https://macaulaylibrary.org/asset/109074]
Untuk BirdNote, saya Michael Stein.
###
Penerbit Kanan: John Kessler
Pengurus Pengeluaran: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Penerbit Bersekutu: Ellen Blackstone
Penerbit Digital: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Cooper’s Hawk ML 109074 direkodkan oleh G Keller, dan Cooper’s Hawk ML 288451151 direkodkan oleh M Wistrand.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© Ogos 2021 Narator Nota Burung: Michael Stein

ID# COHA-04-2021-08-13 COHA-04

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *