Berkhemah Seorang Wanita

Berkhemah sendirian sebagai seorang wanita mungkin kelihatan menggembirakan pada mulanya, tetapi ia boleh menjadi pengalaman yang benar-benar memperkasakan jika anda mengambil beberapa langkah untuk membuat persediaan dan sentiasa mementingkan keselamatan. Selain itu, kajian telah menunjukkan bahawa di luar rumah adalah tempat yang sesuai untuk menyahmampat dan mengamalkan kesedaran semasa berkhemah atau memancing.

Sebelum anda memulakan pengembaraan semalaman solo pertama anda, pertimbangkan petua ini untuk wanita berkhemah bersendirian.

Susun Senarai Semak Perkhemahan Solo

Sebahagian daripada mempelajari cara berkhemah dengan selamat sebagai seorang wanita bermakna bersedia untuk masa yang anda luangkan di luar rumah. Susun senarai semak peralatan dan item yang perlu anda miliki bersama. Senarai semak ini boleh termasuk perkara seperti peti pertolongan cemas, penghalau serangga, pelindung matahari, makanan tidak mudah rosak, beg tidur, tanglung, khemah, tilam angin, bantal, pita pelekat, peralatan memancing dan selimut perkhemahan. Mempunyai ketenangan fikiran bahawa anda tidak meninggalkan apa-apa akan membantu anda berasa lebih santai dalam perjalanan anda — yang merupakan salah satu faedah perkhemahan solo yang paling penting.

Rancang Berkhemah di Negeri atau Taman Negara

Petua perkhemahan solo yang bagus untuk pemula ialah mencari tapak perkhemahan negeri atau taman negara yang akan mempunyai perkhemahan lain di sekelilingnya. Dengan cara itu, anda boleh menjadi lebih selesa dengan tidur di luar dalam khemah sebelum pergi ke padang belantara terpencil di mana anda lebih cenderung untuk bersendirian atau di sekeliling beberapa orang. Semak tapak web taman negeri atau negara, cari tapak perkhemahan yang dibangunkan dan tempah tempat lebih awal.

Pastikan Perjalanan Anda Rendah

Simpan cerita perkhemahan, foto, video, swafoto dan siaran media sosial anda selepas anda kembali. Anda mungkin teruja untuk berkongsi kemas kini tentang ke mana anda pergi dan perkara yang mungkin anda lakukan, tetapi tempah butiran tentang ke mana anda bercadang untuk pergi dengan hanya satu atau dua rakan rapat atau ahli keluarga yang dipercayai yang bertindak sebagai kenalan kecemasan. Jangan sekali-kali mengiklankan kepada orang yang tidak dikenali bahawa anda akan berada dalam perjalanan perkhemahan sendirian atau bahawa anda merancang untuk melakukan perjalanan memancing solo.

Ambil Kelas Pertahanan Diri Terdahulu

Pertimbangkan untuk mengikuti kursus pertahanan diri dalam talian atau bilik darjah secara percuma sebelum berkhemah sendirian sebagai seorang wanita. Kursus seperti SEPS (Situation Effective Protection System) atau She Warrior Self Defense bukan sahaja akan membantu anda belajar cara mempertahankan diri secara fizikal, tetapi juga membantu anda membina rasa keyakinan yang lebih mendalam. Ketahui cara menilai persekitaran anda, mengenal pasti bahaya dan mengetahui perkara yang perlu dilakukan apabila berhadapan dengan potensi ancaman. Anda juga boleh mencari dalam talian untuk “berkhemah seorang wanita” untuk melihat sama ada terdapat blog berguna lain yang ditulis oleh wanita yang mempunyai pengalaman berkhemah solo.

Keselamatan Memancing Semasa Berkhemah

Jika anda merancang untuk memancing semasa dalam perjalanan perkhemahan solo anda, pelajari cara memancing sebelum anda pergi atas sebab keselamatan. Dalam erti kata lain, jangan gabungkan perjalanan perkhemahan solo semalaman pertama kali dengan perjalanan memancing solo kali pertama. Ketahui tentang peraturan memancing, keperluan lesen memancing, amalan memancing yang selamat, tali pengikat, simpulan ikatan dan menanggalkan mata kail dengan lebih awal daripada sebarang perjalanan perkhemahan solo yang anda lakukan di mana memancing mungkin terlibat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *