Berita Memerhati Burung & Burung Cari bulu – pencarian harta karun di tepi laut

Pergi ke tepi laut musim panas ini? Para saintis dari British Trust for Ornithology (BTO) mahu orang ramai membantu melindungi salah satu daripada itik kami yang paling berwarna-warni dengan melihat bulu tersendiri mereka di pantai sekitar muara UK

Pada masa tahun ini, kebanyakan Shelduck British berhijrah merentasi Laut Utara untuk mencari tempat yang selamat untuk berkulit. Ramai yang menemui ladang angin luar pesisir yang sedia ada atau yang dirancang di sepanjang jalan, semasa terbang pada ketinggian yang boleh menyebabkan burung di laluan berlanggar dengan bilah turbin yang menyapu. Menganalisis bulu yang hilang akan membolehkan saintis mengembangkan pemahaman yang lebih mendalam tentang laluan penghijrahan Shelduck, sesuatu yang akan memaklumkan keputusan perancangan masa depan dan membantu meminimumkan kesan infrastruktur tenaga boleh diperbaharui yang penting.

Bulu Shelduck mudah dikesan, sama ada anda membina istana pasir, berjalan-jalan dengan anjing atau hanya menyerap sinaran – atau hujan. Yang terbaik untuk diperhatikan adalah sekitar 12–16 cm panjang, dengan satu sisi putih dan satu lagi sama ada oren gelap atau berwarna-warni kehijauan-hitam. Mereka mungkin tidak kelihatan seperti banyak, tetapi bulu ini adalah khazanah sebenar yang akan membuat perubahan besar dan boleh mendedahkan maklumat baru kepada sains. Hanya ingat untuk mencuci tangan anda selepas anda menyentuhnya!

Shelduck menyatukan semua bulu sayap dan ekor mereka, menyebabkan mereka tidak dapat terbang selama antara dua hingga empat minggu setiap musim panas. Untuk memastikan diri mereka selamat, UK Shelduck menghabiskan masa ini di dataran lumpur di sini dan merentasi Laut Utara di Jerman dan Belanda. Terdapat lima tapak moult UK yang diketahui, tetapi mungkin terdapat banyak lagi yang belum kami ketahui. Bolehkah anda membantu kami mencari mereka?

Ros Green, ketua saintis dalam projek itu, berkata: ‘Sebatian kimia dalam bulu burung boleh mendedahkan begitu banyak tentang di mana bulu itu tumbuh dan apa yang burung itu makan. Membina gambaran tentang cara penduduk Shelduck berhijrah adalah penting jika kita ingin memastikan ladang angin luar pesisir – yang merupakan bahagian penting dalam infrastruktur boleh diperbaharui kita – tidak menghalang mereka.

Dia menambah: ‘Mencari bulu Shelduck adalah aktiviti yang sempurna untuk cuti musim panas. Pantai penuh dengan pelbagai perkara yang menarik, jadi ini adalah peluang yang baik untuk kanak-kanak mempelajari lebih lanjut tentang dunia di sekeliling mereka pada masa yang sama dengan membuat perubahan sebenar untuk sains dan pemuliharaan.’

Untuk butiran lanjut – dan untuk mengetahui tempat untuk menghantar bulu anda – kepala di sini

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *