Berita Memerhati Burung & Burung Ada yang Tidak Suka Panas

Penyelidikan baharu daripada BTO membabitkan peningkatan suhu dalam penurunan mendadak Willow Warbler, salah satu pertanda musim bunga yang paling sesuai di UK.

Kajian itu, yang diterbitkan dalam jurnal IBIS, menunjukkan bahawa Willow Warbler melakukan lebih baik di Scotland, di mana suhu lebih sejuk. Bukti sedang dibina untuk mencadangkan penduduk di selatan Britain adalah mangsa perubahan iklim antropogenik baru-baru ini.

Penyelidik BTO menggunakan kiraan burung sukarela dan data habitat daripada Tinjauan Burung Pembiakan BTO/JNCC/RSPB untuk memisahkan kesan perubahan iklim dan perubahan habitat terhadap populasi Willow Warbler dan Chiffchaff. Analisis mendedahkan bahawa bilangan Willow Warbler di seluruh UK jatuh sebanyak 41% antara 1994 dan 2018, manakala bilangan Chiffchaff yang berkait rapat meningkat sebanyak 133%. Gambar itu sangat berbeza di Scotland, di mana suhunya lebih sejuk daripada purata UK. Di utara sempadan, Willow Warbler meningkat sebanyak 77% dan Chiffchaffs sebanyak 244%.

Sepanjang tempoh yang dikaji, purata suhu musim pembiakan ialah 12.7°C di England dan 10.2°C di Scotland, hampir dengan suhu pembiakan optimum untuk Chiffchaff (13.5°C) dan Willow Warbler (11°C), masing-masing. Walau bagaimanapun, data Met Office menunjukkan bahawa suhu UK dalam 30 tahun yang lalu adalah kira-kira 1°C lebih panas daripada suhu semasa tiga dekad sebelumnya. Perubahan seperti ini boleh memberi kesan termasuk menghasilkan ketidakpadanan antara keperluan makanan burung muda dan kelimpahan serangga, pengurangan keseluruhan dalam kelimpahan makanan dan perubahan dalam kesesuaian habitat.

Data habitat BBS menunjukkan bahawa hutan dan semak, habitat pilihan untuk Willow Warbler dan Chiffchaffs, meningkat di seluruh UK, dengan lebih banyak peningkatan habitat di Scotland. Walau bagaimanapun, kajian ini menunjukkan bahawa peningkatan di Scotland lebih cenderung dikaitkan dengan perubahan iklim berbanding perubahan habitat.

Penurunan UK bermakna Willow Warbler telah berada dalam Senarai Amber Prihatin Burung Pemuliharaan sejak 2002. Dengan ramalan suhu global untuk terus meningkat, kajian seperti ini menunjukkan kepentingan pemantauan jangka panjang untuk memastikan langkah pemuliharaan disasarkan dengan berkesan. Lebih banyak hutan dan semak , sebagai contoh, akan lebih berkemungkinan diambil oleh pembiakan Willow Warbler jika ia tertumpu di kawasan yang lebih sejuk di UK.

Blaise Martay, pengarang utama BTO di atas kertas itu, berkata: ‘Kami telah mendapati bahawa kedua-dua burung warblers yang hampir serupa ini mempunyai keperluan suhu yang agak berbeza semasa musim pembiakan. Perubahan iklim bermakna Willow Warbler kini semakin teruk di bahagian negara yang lebih panas, sesuatu yang mempunyai implikasi untuk langkah pemuliharaan masa hadapan, seperti penciptaan habitat. Hubungan yang kami temui antara suhu dan kejayaan pembiakan menunjukkan bahawa campur tangan pemuliharaan untuk spesies ini harus disasarkan di bahagian yang lebih sejuk di UK.

Beliau menambah, “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua sukarelawan yang mengambil bahagian dalam Tinjauan Burung Pembiakan BTO/JNCC/RSPB. Rekod mereka membolehkan saintis seperti saya menjalankan analisis seperti ini dan membantu kami memahami tekanan yang dihadapi burung akibat perubahan iklim.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *