Berharap undang-undang baharu untuk tempat perlindungan haiwan akan menghalang ‘malapetaka’

 • Usaha diteruskan ke arah memperkenalkan peraturan untuk pelesenan penyelamatan haiwan dan tempat perlindungan di Wales, dengan harapan bahawa undang-undang baharu akan “menutup kelemahan”.

  Dua tahun lepas, H&H melaporkan kod amalan sukarela untuk pertubuhan kebajikan haiwan telah dilancarkan oleh Kerajaan Wales, yang dirangka oleh Rangkaian Kebajikan Haiwan untuk Wales (AWWN, berita, 15 Okt 2020). Kod itu menggariskan rangka kerja untuk penyelamatan untuk menyampaikan “tahap teladan” penjagaan dan menggalakkan piawaian tertinggi – dengan pandangan mewujudkan peraturan masa depan.



  Pada 2021, Kerajaan Wales memasukkan pelesenan penyelamatan dalam pelan kebajikan haiwan 2021-2026 untuk Wales, dan menyatakan ia merancang untuk “bekerjasama dengan pihak berkepentingan utama dan berunding mengenai cadangan yang disemak” untuk pelesenan aktiviti termasuk haiwan – termasuk tempat perlindungan. , pusat menyelamat dan penempatan semula.

  Nic de Brauwere, pengerusi jawatankuasa pengurusan AWNW dan ketua kebajikan Redwings, memberitahu H&H kod itu telah menjadi “pemangkin” untuk peraturan baharu, dan mesyuarat dengan Kerajaan Wales akan diteruskan.

  “Kerajaan Wales telah berminat untuk mengambil langkah ke belakang dan memastikan bahawa apa yang mereka cuba lakukan adalah menutup kelemahan, daripada hanya melemparkan sedikit perundangan pada sesuatu kerana kami boleh dan kemudian anda mengalami jurang,” katanya.

  “Perkara utama dengan mengawal selia penyelamat adalah, jika anda tidak dibenarkan masuk ke premis dan tidak boleh melakukan pemeriksaan mengejut dan membuat susulan ke atas sesuatu tanpa menunggu aduan, biasanya anda hanya mendapati ada sesuatu yang tidak kena apabila ianya salah – dari sudut haiwan sudah terlambat. Sebarang peraturan perlu membenarkan pihak berkuasa tempatan masuk dan mengawasi tempat-tempat ini sebelum ia menjadi bencana. Ia mengambil masa dan kami mahu memastikan kami mendapat penglibatan daripada sektor ini.”

  Scotland memperkenalkan pelesenan mandatori untuk pusat menyelamat haiwan pada September tahun lepas (berita, 30 Sep 2021). Mengingati perkara ini setahun kemudian, Ketua Pengawas Persatuan Pencegahan Kekejaman terhadap Haiwan Scotland, Mike Flynn memberitahu H&H ia telah menjadi “langkah positif”, tetapi “masih ada kerja yang perlu dilakukan”.

  “Kita tidak akan melihat kesan sebenar pelesenan ini sehingga semua pihak berkuasa tempatan melakukan pemeriksaan ke atas santuari dan pusat menyelamat di kawasan mereka,” katanya.

  “Jumlah penyiasatan yang kami jalankan dalam kes yang berkaitan dengan kebajikan kuda adalah lebih rendah berbanding tahun-tahun sebelumnya, dan kami telah melihat pengurangan yang konsisten sejak September 2021. Ini termasuk sebarang penyiasatan ke atas tempat perlindungan kuda. Masih terlalu awal untuk menentukan sama ada pelesenan mempunyai kesan ke atas perkara ini, tetapi ia menjanjikan.”

  Pada tahun 2020, RSPCA menyuarakan kebimbangan bahawa England berada dalam bahaya “ditinggalkan”, dan jurucakap telah mengesahkan kepada H&H bahawa badan amal itu “masih menunggu” untuk Kerajaan UK mengesahkan rancangan untuk pengawalseliaan tempat perlindungan.

  “Kami berharap perundingan akan diumumkan dalam masa terdekat,” katanya.

  Adakah anda fikir pelesenan untuk menyelamat dan tempat perlindungan haiwan perlu diperkenalkan? Atau adakah anda tempat perlindungan yang telah bersetuju dengan kod sukarela Kerajaan Wales? Beritahu kami pandangan anda dengan menulis kepada H&H di [email protected] dan sila sertakan nama penuh dan alamat anda.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *