Bergendang dalam burung belatuk secara neurologinya serupa dengan nyanyian dalam burung penyanyi, kajian mendapati

Penyelidik yang diketuai oleh Matthew Fuxjager di Universiti Brown, AS dan Eric Schuppe di Universiti Wake Forest, AS telah menemui kawasan dalam otak belatuk yang menunjukkan ciri-ciri yang sehingga kini hanya dikaitkan dengan pembelajaran vokal dalam haiwan dan bahasa pada manusia. Menerbitkan dalam jurnal akses terbuka PLOS Biologi pada 20 September, kajian itu menunjukkan bahawa bukannya berkaitan dengan penyuaraan, aktiviti di kawasan otak ini berkaitan dengan ciri gendang pokok yang memberi nama burung belatuk.

Para saintis mengkaji burung penyanyi kerana bahasa manusia dan kicauan burung mempunyai banyak persamaan. Kedua-duanya dipelajari semasa muda, memerlukan koordinasi otot yang kompleks, dan dikawal oleh kawasan khusus otak. Kedua-dua manusia dan burung penyanyi mengekspresikan gen penanda di kawasan ini yang dipanggil PV (parvalbumin), yang tidak pernah ditemui dalam nukleus diskret dalam otak depan burung vokal yang tidak mempelajari penyuaraan mereka. Walau bagaimanapun, apabila menyemak untuk PV ekspresi gen dalam beberapa jenis burung yang tidak pernah diperiksa sebelum ini, termasuk flamingo, itik, penguin, dan burung belatuk, penyelidik secara mengejutkan mendapati bahawa burung belatuk mempunyai kawasan khusus otak yang membuat parvalbumin, dan kawasan ini adalah serupa dalam bilangan dan lokasi kepada beberapa nukleus otak depan yang mengawal pembelajaran dan penghasilan lagu dalam burung penyanyi. Dalam ujian lapangan terbuka dengan burung belatuk, mereka mendapati bahawa tingkah laku burung yang mencetuskan aktiviti otak di kawasan ini sebenarnya adalah bunyi gendang yang pantas, dan bukannya penyuaraan mereka.

Great Spotted Woodpecker, hak cipta Glyn Sellors, daripada galeri burung selancar

Seperti kicauan burung, gendang burung belatuk digunakan untuk mempertahankan wilayah, memerlukan pergerakan motor yang cepat dan kompleks, dan mesti boleh disesuaikan apabila burung bersaing antara satu sama lain. Walaupun saintis masih belum menetapkan bahawa bermain drum adalah tingkah laku yang dipelajari, bukti baru dari otak ini meramalkan bahawa ia adalah. Mencari sistem ini untuk komunikasi bukan vokal yang serupa dari segi neurologi dan fungsi dengan sistem lagu boleh membantu kami memahami cara sistem otak sedia ada berkembang dan menjadi pilihan bersama untuk fungsi baharu tetapi serupa.

Fuxjager menambah, “Woodpeckers mempunyai satu set kawasan otak khusus yang mengawal keupayaan mereka untuk menggendang, atau dengan pantas memalu paruh mereka pada pokok (dan longkang!) semasa pergaduhan dengan burung lain. Tambahan pula, kawasan otak ini kelihatan sangat serupa dengan bahagian otak burung penyanyi yang membantu haiwan ini belajar menyanyi.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *