‘Berfikir secara global, bertindak secara tempatan’ dengan alat pemuliharaan burung baharu

Hampir separuh daripada semua spesies burung di seluruh dunia semakin berkurangan, menurut laporan 2022 State of the World’s Birds. Bagaimanakah anda menangani cabaran yang begitu besar?

Makmal Ornitologi Cornell melakukannya dengan mengeluarkan alat mengubah permainan yang dipanggil Aliran eBird — visualisasi yang paling luas dan terperinci pernah dihasilkan untuk menunjukkan arah aliran populasi burung.

Buat pertama kalinya, orang di seluruh dunia, termasuk ahli pemuliharaan, boleh mengezum masuk ke dalam radius 8 batu untuk melihat dengan tepat di mana setiap 586 spesies burung meningkat atau berkurangan — memberikan cerapan setempat yang diperlukan untuk memulihkan populasi dan habitat burung yang semakin berkurangan dengan cepat.

“Anda tidak boleh menyelesaikan perkara yang anda tidak dapat lihat,” kata Daniel Fink, sekutu penyelidikan kanan di Cornell Lab dan peneraju sains projek Status dan Trend eBird. “Kami tidak pernah dapat melihat perubahan populasi dengan tahap perincian ini merentasi kawasan benua untuk banyak spesies. Dengan begitu banyak spesies burung merosot, pandangan yang diperoleh daripada Trend eBird sangat diperlukan.”

Peta trend untuk 586 spesies kini tersedia, kebanyakannya untuk Amerika Syarikat dan Kanada, di mana data yang diperlukan wujud. Jumlah itu akan terus meningkat apabila lebih banyak data masuk dari lebih banyak lokasi melalui eBird, pangkalan data besar global pemerhatian burung Makmal.

Visualisasi yang sangat terperinci daripada Trend eBird boleh membuat perubahan untuk pemuliharaan setempat dan akan memuaskan rasa ingin tahu pencinta burung.

“Laporan eBird mentah mengenai kehadiran dan bilangan spesies untuk setiap minggu dalam setahun memulakan proses,” kata Tom Auer, ketua sains data geospatial Cornell Lab. “Kami menambah data satelit untuk perkara seperti topografi dan cuaca. Kemudian kami menggunakan model statistik canggih dan mendapatkan peta interaktif yang menunjukkan trend populasi setempat spesies individu, dari 2007 hingga 2021.”

‘Kanta baharu dan lebih tajam’

Perkara utama ialah banyak burung mempunyai julat rumah yang luas dan berubah-ubah yang dipengaruhi oleh perubahan yang disebabkan oleh manusia. Sesuatu spesies mungkin baik-baik saja di satu kawasan, manakala hanya di atas bukit sebelah yang lain daripada spesies yang sama sedang bergelut dan berkurangan.

“Trend eBird memberi kami lensa baharu dan lebih tajam untuk mengesan dan mendiagnosis perubahan populasi, dan itu akan merevolusikan keupayaan kami untuk memahami dan memulihara burung,” kata Amanda Rodewald, Profesor Garvin dan Pengarah Kanan Pusat Kajian Populasi Burung di Cornell Lab . “Pengetahuan adalah kuasa. Dengan berfungsi sebagai sistem amaran awal untuk penurunan, Trend eBird memberi kami lebih banyak peluang dan fleksibiliti untuk melindungi spesies sebelum mereka menjadi calon untuk senarai spesies terancam.”

Menurut laporan State of the Birds 2022, apabila terdapat usaha pemuliharaan tertumpu, burung bertindak balas. Itulah kes untuk unggas air, yang populasi sihatnya dikaitkan dengan pelaburan jangka panjang dalam pemuliharaan tanah lembap — satu kes yang berdiri sebagai suar harapan untuk habitat lain.

Peta Trend eBird untuk Wood Thrush. Kredit: Cornell Lab of Ornithology

Titik menceritakan kisah dalam Trend eBird. Biru bermaksud populasi di lokasi tersebut semakin meningkat. Merah bermakna ia semakin berkurangan. Putih bermakna tidak ada data yang mencukupi untuk menyatakan dengan yakin ke arah mana hala tuju penduduk. Saiz juga penting. Titik yang lebih besar bermakna lebih banyak burung.

“Kami akan menambah lebih banyak fungsi pada Trend eBird pada masa hadapan,” kata Auer. “Adalah penghargaan kepada semua eBirder kerana kami dapat mencipta tahap penyetempatan ini, untuk menjadikan isu alam sekitar yang menakutkan sesuatu yang individu boleh fahami dan pengaruhi hanya dengan melaporkan burung belakang rumah mereka.”

Terima kasih kepada Makmal Ornitologi Cornell kerana menyediakan berita ini.

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *